Bardzo dawno nie piekłam już domowego chleba. Brakowało mi tego niepowtarzalnego zapachu i smaku. Chciałam, żeby to była nieco zdrowsza wersja niż zwykły biały chleb, dlatego wybrałam wersję z mąką razową. Chlebek razowy z czarnuszką wyszedł przepyszny. Nie kruszy się i jest dość wilgotny, a przy tym łatwo się go piecze, więc uda się nawet chlebowym nowicjuszom.
![[Tags] chleb%2Brazowy%2Bthermomix Chleb razowy z czarnuszką](https://2.bp.blogspot.com/-heLvMLWbu6I/WI79PZ8MCgI/AAAAAAAAHLQ/eVe5OWxyu7k7BByIKlvfJl1yenfLfjA2ACLcB/s640/chleb%2Brazowy%2Bthermomix.jpg)
Składniki
(duża keksówka)
450 g mąki pszennej razowej
170 g mąki pszennej
30 g otrębów
20 g czarnuszki + łyżka do posypania chleba
450 g letniej wody
40 g drożdży
1 łyżka oleju np. rzepakowego
1 łyżka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
![[Tags] chleb%2Brazowy%2Bthermomix Chleb razowy z czarnuszką](https://3.bp.blogspot.com/-S2QcVH8jJGk/WI790hAtFpI/AAAAAAAAHLY/gSpOi_tQBWEyuz8KGAfEnklAZt18xcekACLcB/s640/chleb%2Brazowy.jpg)
Najpierw rozrabiamy rozczyn drożdżowy. Do kubka wkładamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy kilkoma łyżkami wody (odjętymi z 450g wody). Odstawiamy na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do dużej ceramicznej miski wsypujemy obie mąki, otręby i ziarna czarnuszki. Wlewamy wodę, rozczyn drożdżowy, sól i olej. Mieszamy ciasto bardzo dokładnie za pomocą drewnianej łyżki, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i stworzą dość luźne ciasto.
Ciasto na chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki wysmarowanej olejem, posypujemy ziarnami czarnuszki i ponownie przykrywamy na jakieś 15-20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200’C.
Keksówkę z podrośniętym ciastem chlebowym wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 50-60 minut.
Gdy chleb się upiecze, wyjmujemy keksówkę z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Następnie wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.
![[Tags] chleb%2Brazowy%2Bthermomix Chleb razowy z czarnuszką](https://1.bp.blogspot.com/-wGGh_EtcIkU/WI7-bU-hOcI/AAAAAAAAHLc/VffjlsRUskcl9G-io6MhkVGoXwVden3HACLcB/s640/chleb%2Bz%2Bczarnuszk%25C4%2585.jpg)
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, wkruszamy drożdże i wsypujemy cukier. Podgrzewamy 2min/37’C/obr.2. Następnie dodajemy mąkę razową, mąkę pszenną, otręby, czarnuszkę, sól i olej. Wyrabiamy ciasto 2min/Interwał.
Ciasto przekładamy do dużej ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Następnie przekładamy ciasto do dużej keksówki, posypujemy czarnuszką i przykrywamy ściereczką.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200’C. Gdy piekarnik się nagrzeje, wkładamy do niego blachę z ciastem i pieczemy chleb na opcji góra-dół przez ok. 50-60 minut do zarumienienia.
Wyjmujemy chleb z piekarnika i jeszcze przez 10 minut zostawiamy go w formie. Następnie wyjmujemy chleb z formy i stawiamy na kuchennej kratce do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony Przepisownia, jednak został przeze mnie nieco zmieniony.
Wow, te Twoje chlebki wyglądają super! Też zaczęłam robić pieczywo w czasie epidemii, ale głównie chleb z gara z Thermomixa i jakieś bułki. Fajnie, że umieszczasz przepis w wersji na Thermomix i bez 🙂