Domowa granola Gwyneth Paltrow

Domowa granola, czyli zapiekane płatki z różnymi ziarnami. Wspaniały dodatek do zwykłego jogurtu naturalnego, mleka czy po prostu samodzielny a przy tym zdrowy smakołyk. Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z książki Gwyneth Paltrow “Córeczka tatusia”, ale można przygotować ją na wiele różnych sposobów, dodając do płatków swoje ulubione składniki. Spróbujecie domowej granowli Gwyneth Paltrow?
granola%2Bdomowa%2Bgwyneth%2Bpaltrow Domowa granola Gwyneth Paltrow
Domowa granola ma ogromną przewagą nad tą kupną. Po pierwsze wrzucamy do niej same ulubione składniki (ja z kupnej zawsze wydłubywałam rodzynki i krzywiłam się na kokosa) i słodzimy tyle, ile chcemy. A po drugie ma krótki skład i same zdrowe produkty bez dodatkowych konserwantów, oleju palmowego czy innego paskudztwa. Moje dziecko uwielbia taką przygotowaną przeze mnie granolę. Zajada ją samą, jako dodatek do mleka, czy jogurtu. A ja sobie czasem posypuję nią lody i inne desery owocowe.
granola%2Bdomowa%2Bgwyneth%2Bpaltrow Domowa granola Gwyneth Paltrow
Składniki
200 g naturalnych płatków owsianych
50 g całych migdałów
60 g pestek z dyni
40 g pestek słonecznika
1/2 łyżeczki garam masala
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczka soli
120 ml syropu klonowego
3 łyżki nektaru z agawy
(dałam miód)
2 łyżki oleju roślinnego
np. kokosowego lub rzepakowego
50 g suszone żurawiny grubo pokrojonej
granola%2Bdomowa%2Bgwyneth%2Bpaltrow Domowa granola Gwyneth Paltrow
W dużej misce mieszamy płatki, migdały, pestki z dyni i słonecznika oraz przyprawy.
W małej misce mieszamy syrop klonowy, nektar z agawy i olej. Słodzidło wylewamy na ziarna i dokładnie mieszamy ze sobą.
Blachę do pieczenia (taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią granolę. Równomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Granolę pieczemy ok. 15-20 minut na opcji góra-dół i mieszamy co jakiś czas, aż granola równomiernie zbrązowieje.
granola%2Bdomowa%2Bgwyneth%2Bpaltrow Domowa granola Gwyneth Paltrow
Jeśli lubicie granolę w bryłkach, po kilku minutach wyjmujemy blachę z piekarnika i szpatułką spychamy masę do środka, aż powstanie masą grubości mniej więcej 1 cm. i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy już dobrze wystygnie, łamiemy ją lub kroimy na kawałki.
Jeśli wolicie sypką granolę, rozprowadzamy na blasze cienką warstwą granoli, pieczemy i po wystygnięciu kruszymy.
Do ostudzonej granoli dodajemy żurawinę i całość przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemnika. W ten sposób możemy przechowywać ją około 3 miesięcy.
Smacznego!

granola%2Bdomowa%2Bgwyneth%2Bpaltrow Domowa granola Gwyneth Paltrow

(Visited 447 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *