Najprostsze ciasto ucierane z owocami

To ciasto, które pachnie latem i letnimi jagodowymi owocami. Już sam jego wygląd przywodzi na myśl słoneczne wakacje, za którymi bardzo tęsknię. Książkę “Razem w kuchni” Zosi Cudny dostałam w prezencie mikołajkowym. Jest pięknie wydana, a zawarte w niej przepisy są łatwe do wykonania, bo w założeniu książka ma być przewodnikiem do wspólnego gotowania razem z dziećmi. Miałam już okazję do wypróbowania kilku z nich i są naprawdę smaczne.
To najprostsze ciasto ucierane z owocami. Chwila miksowania i już jest gotowe do upieczenia. Jedyna moja uwaga jest taka, że ciasto wyszło mi nieco suche, ale może to wina zbyt małych jajek, których użyłam do niego. Uważam też, że 60 minut pieczenia to trochę za długo i ciastu wystarczy 50, dlatego warto wcześniej sprawdzić patyczkiem, czy już się upiekło.
ciasto%2Bucierane%2Bzosia%2Bcudny Najprostsze ciasto ucierane z owocami
Składniki
(tortownica o śr. 26 cm)
300 g mąki
250 g brązowego cukru
80 g rozpuszczonego masła
(przestudzonego)
4 duże jajka
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść lub dwie owoców
(malin, jagód, porzeczek, śliwek itd.)
ciasto%2Bucierane%2Bzosia%2Bcudny Najprostsze ciasto ucierane z owocami
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy roztopione i przestudzone masło i otartą skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy składniki i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki do uzyskania jednolitej masy.
Formę na ciasto natłuszczamy masłem i posypujemy mąką, przelewamy ciasto a na wierzchu układamy owoce. Możemy użyć naszych ulubionych. Ja dodałam do ciasta mrożonych jagód i malin (bez wcześniejszego rozmrażania), ale mogą to być także porzeczki, kawałki jabłek czy śliwki.
ciasto%2Bucierane%2Bzosia%2Bcudny Najprostsze ciasto ucierane z owocami
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy z piekarnika i po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Polecam podawać z kulką lodów waniliowych 🙂
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Zakładamy motylek i ubijamy 3min/obr.3. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy 30s/obr.4. Formę na ciasto natłuszczamy masłem i posypujemy mąką, przelewamy ciasto a na wierzchu układamy owoce. Możemy użyć naszych ulubionych. Ja dodałam do ciasta mrożonych jagód i malin (bez wcześniejszego rozmrażania), ale mogą to być także porzeczki, kawałki jabłek czy śliwki.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Wyjmujemy z piekarnika i po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Polecam podawać z kulką lodów waniliowych 🙂

Smacznego!

ciasto%2Bucierane%2Bzosia%2Bcudny Najprostsze ciasto ucierane z owocami

(Visited 8 735 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *