Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem

Ostatnio na blogu pojawiały się same słodkości, więc dziś mała odmiana. Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem cieszą się takim powodzeniem, że od kilku lat przygotowuję je praktycznie na każde spotkanie w naszym domu. Sprawdzą się idealnie w karnawale.
Ślimaczki nie pojawiły się jeszcze na blogu, bo po prostu za szybko znikają i nigdy nie zdążam ze zrobieniem im zdjęć.
limaczki-z-ciasta-francuskiego-z-boczkiem-1024x678 Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem
Składniki
1 rolka ciasta francuskiego
2-3 łyżki musztardy sarepskiej ostrej
lub rosyjskiej
1 opakowanie boczku wędzonego cienko pokrojonego
(ja kupuję taki z Biedronki, bo ma dużo cienkich plastrów)
świeżo mielony pieprz
limaczki-z-ciasta-francuskiego-z-boczkiem-1024x678 Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem
Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy musztardą. Plasterek przy plasterku układamy na nim boczek wędzony. Posypujemy pieprzem i zwijamy roladkę wzdłuż dłuższego boku.
Roladkę kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciem do góry.
Blachę ze ślimaczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 17-20 minut na opcji góra-dół do zarumienienia się ślimaczków. Podajemy je na gorąco.
Smacznego!

limaczki-z-ciasta-francuskiego-z-boczkiem-1024x678 Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem

(Visited 2 098 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *