Zimowe kanapki z białą rzodkwią

Jestem prawdziwym rzodkiewkożercą, dzień bez rzodkiewki jest dniem straconym. W sezonie zimowym zamieniam jednak rzodkiewkę na sezonową rzodkiew, która nie dość, ze jest smaczna, to jest dużo zdrowsza od popularnej rzodkiewki.
Dzisiejsze zimowe kanapki z białą rzodkwią nie są żadnym odkryciem, jadam takie praktycznie codziennie, ale może zachęcę nimi kogoś z Was do wypróbowania rzodkwi, bo naprawdę warto. Szczególnie teraz-zimą, kiedy trudno o świeże owoce i warzywa warto poszukać rodzimych i sezonowych zamienników zamiast truć się tymi mocno nawożonymi.
rzodkiew%2Bkanapki Zimowe kanapki z białą rzodkwią
Biała rzodkiew naszpikowana jest witaminami i solami mineralnymi. To bogate źródło witaminy C, PP i kwasu foliowego, wapnia, fosforu czy żelaza.
Jedzenie rzodkwi ma zbawienny wpływ na układ moczowy, wspomaga leczenie przeziębienia czy obniża poziom cholesterolu we krwi. Warto także ją podjadać przy problemach z nieświeżym oddechem, wzdęciami czy zaparciami.
Rzodkiew polecana jest także podczas odchudzania, ponieważ jest bardzo syta a przy tym posiada niski indeks glikemiczny. Trzeba jednak na nią uważać przy chorobie wrzodowej.
rzodkiew%2Bkanapki Zimowe kanapki z białą rzodkwią
Poza wszelkimi walorami zdrowotnymi rzodkiew ma jeszcze jeden duży plus. Jest bardzo tania, kosztuje ok. 3-4 zł za kilogram, więc jej cena jest bardzo konkurencyjna względem importowanych warzyw.

rzodkiew%2Bkanapki Zimowe kanapki z białą rzodkwią

(Visited 613 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *