Brownie Nigelli Lawson

Brownie, czyli amerykańskie ciasto czekoladowe to prawdziwa rozkosz dla wszystkich wielbicieli czekolady. To także cudowne ciasto dla początkujących w kuchni, bo nie da się go zepsuć. Ja na nie mówię ciasto-błoto, bo jest bardzo mokre w środku i przypomina zakalec.
Brownie to nie jest dietetyczny deser, bo składa się z dużej ilości czekolady, masła i cukru. Jest bardzo słodkie (ja jestem w stanie zjeść maksymalnie 2 kawałki), ale ma wielu swoich zwolenników.Zapraszam Was na brownie Nigelli Lawson z książki “Nigella ekspresowo”.

brownie%2Bbez%2Bm%25C4%2585ki Brownie Nigelli Lawson
Składniki
(Blacha 24×24 cm)
225 g gorzkiej czekolady (70 %)
225 g masła
200 g drobnego cukru
150 g zmielonych migdałów
100 g posiekanych orzechów włoskich
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
brownie%2Bbez%2Bm%25C4%2585ki Brownie Nigelli Lawson
W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło z czekoladą połamaną na kawałki. Zestawiamy rondel z ognia, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do masy czekoladowej dodajemy rozmącone jajka, zmielone migdały i posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. tak przygotowaną masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
brownie%2Bbez%2Bm%25C4%2585ki Brownie Nigelli Lawson
Brownie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół przez ok. 25-30 minut.Po tym czasie ciasto będzie wciąż lepkie z wierzchu. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Ostudzone brownie kroimy na 16 porcji. Możemy podać je samo lub z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym.
Smacznego!

brownie%2Bbez%2Bm%25C4%2585ki Brownie Nigelli Lawson

(Visited 10 874 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *