Czekoladowe ciasto z fasoli bezglutenowe

Piekłam już ciasto z cukinii, marchewki czy buraka, ale o tym z fasoli do tej pory tylko słyszałam. Byłam bardzo ciekawa jego smaku. Niektórzy nazywają je “Magic Bean” czyli Magiczna Fasola, inni mówią na nie brownie z fasoli. Dla mnie to po prostu bardzo czekoladowe ciasto z fasoli bezglutenowe, które robi się całkowicie bez użycia mąki. Brzmi dość nieprawdopodobnie, ale to prawda.
Ciasto to jest hitem na australijskiej Przepisowni, czyli portalu z przepisami na Thermomix. Ja znalazłam na nie przepis na naszej rodzimej platformie. Do upieczenia ciasta z fasoli zachęciła mnie duża ilość pochlebnych opinii a także ciekawość. Trudno było mi uwierzyć, że ciasto, które zawiera w sobie blisko pół kilograma fasoli będzie dobrze smakować, a jednak.
Ciasto jest bardzo czekoladowe w smaku i mocno wilgotne. W ogóle nie sposób się domyślić, że jego głównym składnikiem fasola. W sobotę podałam to fasolowe brownie na imieninach męża i gościom było naprawdę trudno uwierzyć, że jedzą ciasto z fasoli.
ciasto%2Bczekoladowe%2Bz%2Bfasol%25C4%2585 Czekoladowe ciasto z fasoli bezglutenowe
Składniki
(Tortownica 24 cm lub blaszka 20×30)
420 g czerwonej fasoli z puszki
180 g cukru trzcinowego
125 g miękkiego masła
70 g ciemnego kakao do pieczenia
5 jajek
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 1 łyżeczka gorącej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
ciasto%2Bczekoladowe%2Bz%2Bfasol%25C4%2585 Czekoladowe ciasto z fasoli bezglutenowe
Najpierw zaparzamy kawę w 1 łyżeczce gorącej wody. Następnie miksujemy na gładkie puree odcedzoną i przepłukaną fasolę, kawę, ekstrakt waniliowy i 1 jajko.
W oddzielnym naczyniu ucieramy na puszystą masę masło wraz z cukrem. Stopniowo dodajemy pozostałe jajka, cały czas miksując masę. Dokładamy puree z fasoli i dokładnie łączymy ze sobą składniki za pomocą miksera.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W tortownicy ciasto wyjdzie wyższe a w blaszce niższe. Wlewamy do formy ciasto i pieczemy do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół przez ok. 35-45 minut.
Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub posypać kakao. Świetnie smakuje z lodami waniliowymi i malinami.
ciasto%2Bczekoladowe%2Bz%2Bfasol%25C4%2585 Czekoladowe ciasto z fasoli bezglutenowe
Przepis na Thermomix
Kawę zaparzamy w 1 łyżeczce gorącej wody.
Do naczynia miksującego wkładamy odcedzoną fasolę, kawę, ekstrakt waniliowy i 1 jajko. Blendujemy 30s/obr.7. Zgarniamy kopystką masę z brzegów i ponownie miksujemy 30s/obr.7. Masę przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy pocięte na kawałki masło i ucieramy je wraz z cukrem 30s/obr.5. Dodajemy pozostałe 4 jajka i ubijamy 20s/obr.4. Dokładamy puree z fasoli i miksujemy 5s/obr.4.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W tortownicy ciasto wyjdzie wyższe a w blaszce niższe. Wlewamy do formy ciasto i pieczemy do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół przez ok. 35-45 minut.
Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub posypać kakao. Świetnie smakuje z lodami waniliowymi i malinami.
Smacznego!

ciasto%2Bczekoladowe%2Bz%2Bfasol%25C4%2585 Czekoladowe ciasto z fasoli bezglutenowe

(Visited 1 918 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *