Domowe masło orzechowe

Nigdy nie byłam fanką masła orzechowego, bo pomimo mojej wielkiej miłości do soli, akurat tu ta słoność zawsze mi przeszkadzała. Niedawno odwiedziła mnie koleżanka i przyniosła ze sobą paczkę orzechów niesolonych i poprosiła, żebym jej je zmieliła w Thermomixie na masło i to był strzał w dziesiątkę. Wreszcie i ja mogę ze smakiem jeść masło orzechowe. Przepis jest uniwersalny dla obu wersji, więc wybór, czy zrobicie masło solone czy nie, należy do Was. Domowe masło orzechowe nie ma sobie równych. My je dodajemy do śniadaniowej kaszy jaglanej, do koktajli mlecznych, ciastek, a moje dzieciaki najchętniej zjadają je same bez żadnych dodatków. Moich ulubionym sposobem na masło orzechowe są kanapki z masłem orzechowym i plasterkami kiwi.
masło-orzechowe-1-678x1024 Domowe masło orzechowe
Składniki
1/2 kg orzechów ziemnych
(solonych lub niesolonych)
masło-orzechowe-1-678x1024 Domowe masło orzechowe
Jeżeli używamy świeżych i nieuprażonych orzechów, musimy je wcześniej podpiec, dzięki czemu masło orzechowe będzie miało bardziej wyrazisty smak i kolor.
Orzechy wsypujemy na suchą i rozgrzaną patelnię i podprażamy je przez kilka minut, mieszając co kilka chwil. Orzechy możemy także uprażyć w piekarniku. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 10-12 minut do lekkiego zbrązowienia, mieszając je od czasu do czasu.
Następnie przesypujemy orzechy do malaksera i miksujemy przez około 10-12 minut, aż zostaną zmiażdżone i powstanie z nich oleista masa.
Domowe masło orzechowe przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do miesiąca.
masło-orzechowe-1-678x1024 Domowe masło orzechowe
Przepis na Thermomix
Orzechy możemy uprażyć tradycyjnie na rozgrzanej patelni lub w piekarniku. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 10-12 minut do lekkiego zbrązowienia, mieszając je od czasu do czasu. Możemy także uprażyć orzechy w Thermomixie 7min/100’C/obr.2. Uprażone orzechy wkładamy do naczynia miksującego i mielimy 20s/obr.10, otwieramy naczynie, zgarniamy kopystką z brzegów orzechy i jeszcze raz miksujemy 20s/obr.10, znowu zgarniamy kopystką i ponownie miksujemy 20s/obr.7-10. Masło orzechowe powinno być tłuste i smarowne, jeżeli jest za suche, trzeba je jeszcze chwilę pomiksować.
Domowe masło orzechowe przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do miesiąca.
Smacznego!

masło-orzechowe-1-678x1024 Domowe masło orzechowe

(Visited 864 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *