Domowe masło orzechowe

Nigdy nie byłam fanką masła orzechowego, bo pomimo mojej wielkiej miłości do soli, akurat tu ta słoność zawsze mi przeszkadzała. Niedawno odwiedziła mnie koleżanka i przyniosła ze sobą paczkę orzechów niesolonych i poprosiła, żebym jej je zmieliła w Thermomixie na masło i to był strzał w dziesiątkę. Wreszcie i ja mogę ze smakiem jeść masło orzechowe. Przepis jest uniwersalny dla obu wersji, więc wybór, czy zrobicie masło solone czy nie, należy do Was. Domowe masło orzechowe nie ma sobie równych.
mas%25C5%2582o%2Borzechowe Domowe masło orzechowe
Składniki
1/2 kg orzechów ziemnych
(solonych lub niesolonych)
mas%25C5%2582o%2Borzechowe Domowe masło orzechowe
Jeżeli używamy świeżych i nieuprażonych orzechów, musimy je wcześniej podpiec, dzięki czemu masło orzechowe będzie miało bardziej wyrazisty smak i kolor.
Orzechy wsypujemy na suchą i rozgrzaną patelnię i podprażamy je przez kilka minut, mieszając co kilka chwil.
Orzechy możemy także uprażyć w piekarniku. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 10-12 minut do lekkiego zbrązowienia, mieszając je od czasu do czasu. Ja się trochę zagapiłam i moje orzechy piekłam 15 minut, dlatego moje masło ma tak intensywny karmelowy kolor.
Następnie przesypujemy orzechy do malaksera i miksujemy przez około 10-12 minut, aż zostaną zmiażdżone i powstanie z nich oleista masa.
Masło orzechowe przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do miesiąca.
mas%25C5%2582o%2Borzechowe Domowe masło orzechowe
Przepis na Thermomix
Uprażone orzechy wkładamy do naczynia miksującego i mielimy 20s/obr.10, otwieramy naczynie, zgarniamy kopystką z brzegów orzechy i jeszcze raz miksujemy 20s/obr.10, znowu zgarniamy kopystką i ponownie miksujemy 20s/obr.7-10. Masło orzechowe powinno być tłuste i smarowne, jeżeli jest za suche, trzeba je jeszcze chwilę pomiksować.
Masło orzechowe przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do miesiąca.
Smacznego!

mas%25C5%2582o%2Borzechowe Domowe masło orzechowe

(Visited 664 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *