Kotlety mielone z szynki to klasyka na polskim stole. Do tego zasmażane buraczki, ziemniaki i mamy tradycyjny obiad. Kiedyś zawsze smażyłam kotlety, ale jakiś czas temu podpatrzyła na Kwestii Smaku patent z pieczeniem kotletów w piekarniku i od tamtej pory robię je tylko w taki sposób. Kotlety dopiekane w piekarniku są mniej nasiąknięte tłuszczem i bardzo delikatne w środku.
Najlepsze kotlety mielone wychodzą ze świeżo zmielonego mięsa. Jeżeli macie taką możliwość, to wybierzcie w sklepie kawałek mięsa, który Was interesuje i poproście o jego zmielenie. W wielu sklepach robią to bez problemu.
Jeżeli kupujecie mięso mielone na tacce i próżniowo zapakowane, zwróćcie uwagę na jego skład, powinno być to 100% mięsa. Niestety ja już niejednokrotnie spotkałam się z tym, że oprócz mięsa w składzie jest jeszcze kilka dodatkowych konserwantów.
![[Tags] kotlety%2Bmielone Kotlety mielone z szynki](https://1.bp.blogspot.com/-ZsohOr3fikM/WJGh2mVTkrI/AAAAAAAAHMU/hsak5-whU1wMFhiBL_hppRETc-NihRyzgCLcB/s640/kotlety%2Bmielone.jpg)
Składniki
1/2 kg mięsa mielonego np. szynki
1 czerstwa bułka
1 cebula
1 jajko
1/2 ząbku czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
mleko do namoczenia bułki
bułka tarta do obtoczenia kotletów
![[Tags] kotlety%2Bmielone Kotlety mielone z szynki](https://3.bp.blogspot.com/-dn-E8YoJzUo/WJGiL3_tNuI/AAAAAAAAHMY/mBYocT-qMtwclsrMOfeTfzpHA1nev8rHwCLcB/s640/kotlety%2Bmielone%2Bpieczone.jpg)
Bułkę wkładamy do miski i zalewamy mlekiem, tak żeby całą ja przykryło. Można postawić na niej kubek, żeby bułka nie wypływała. Bułkę można zalać także woda, ale uważam, że po wymoczeniu jej w mleku kotlety są smaczniejsze. Odstawiamy na kilku minut, żeby bułka rozmiękła.
Do sporej miski przekładamy zmielone mięs, jajko, odciśniętą z mleka bułkę, sól, pieprz, posiekaną natkę i starte na tarce cebulę i czosnek. Wyrabiamy ręką mięso, tak długo, aż przestanie lepić się do rąk. Formujemy z nich kotlety, lekko spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety. Gdy będą rumiane, przekładamy je na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.
Podsmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150’C na opcji góra-dół. Pieczemy przez 15 minut i podajemy na gorąco w towarzystwie surówki i ziemniaków.
Przepis na Thermomix
Bułkę wkładamy do miski i zalewamy mlekiem, tak żeby całą ja przykryło. Można postawić na niej kubek, żeby bułka nie wypływała. Bułkę można zalać także woda, ale uważam, że po wymoczeniu jej w mleku kotlety są smaczniejsze. Odstawiamy na kilku minut, żeby bułka rozmiękła.
Na wirujące noże wrzucamy kawałek czosnku i 4-5 gałązek natki pietruszki i rozdrabniamy 5s/obr.10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia i wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę i rozdrabniamy 5s/obr.5. Dodajemy zmielone mięso, jajko, sól, odciśniętą bułkę oraz sól i pieprz i wyrabiamy z pomocą kopystki 1min/Interwał.
Formujemy z mięsa kotlety, lekko spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety mielone. Gdy będą rumiane, przekładamy je na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.
Podsmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150’C na opcji góra-dół. Pieczemy przez 15 minut. Kotlety mielone z szynki podajemy na gorąco w towarzystwie surówki i ziemniaków.
Smacznego!