Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to pyszny śniadaniowy klasyk. Robię ją bardzo często, bo jest smaczna, zdrowa i zawsze mam potrzebne do jej przygotowania składniki. Uwielbiają ją i dzieci i dorośli, można jeść kanapki z samą pastą, a można użyć jej jako smarowidło pod ser, wędlinę czy pomidora.
pasta%2Bjajeczna Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Składniki
2 jajka
1 łyżka majonezu
(w wersji light jogurt grecki
lub kremowy serek)
szczypior
sól
pieprz świeżo mielony
pasta%2Bjajeczna Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Jajka gotujemy na twardo. Wkładamy je do garnka z zimną wodą i gotujemy 6 minut od momentu zagotowania. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy do przestudzenia.
Zimne jajka obieramy i ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Można także rozgnieść je widelcem, ja używam takiej małej kratki do jarzyn.
Szczypiorek siekamy i dodajemy do jajek. Ilość szczypiorku zależy od Waszych preferencji. Ja lubię dużo, więc na 2 jajka daję prawie pół pęczka szczypiorku. Dokładamy majonez (jeżeli wolicie wersję light, zamiast majonezu możecie użyć jogurtu greckiego lub serka typu Bieluch), doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Pasta jest gotowa.
pasta%2Bjajeczna Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Pastę jajeczną podajemy jako smarowidło do chleba.
Smacznego!

pasta%2Bjajeczna Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

(Visited 1 669 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *