Bardzo lubię wszelkie pasty kanapkowe. Pasta z białej fasoli jest i smaczna i bardzo zdrowa. Można jeść ją na kanapce lub stosować jako dip do nachosów.
![[Tags] pasta%2Bz%2Bfasoli Pasta z białej fasoli](https://4.bp.blogspot.com/-9P5XfyyeuAc/WKBV0S5v3EI/AAAAAAAAHRQ/tMX2EMNF83sYvqeDl1UcKG73OqQB_RKmACLcB/s640/pasta%2Bz%2Bfasoli.jpg)
Składniki
2 szklanki suchej białej fasoli
50 g oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1/2-1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
ew. woda
![[Tags] pasta%2Bz%2Bfasoli Pasta z białej fasoli](https://4.bp.blogspot.com/-9POpQ20Y-O0/WKBW514Gb0I/AAAAAAAAHRc/I4RviSuE6SQvsBWzXWgs8E0fhqBaudMtACLcB/s640/pasta%2Bkaapkowa%2Bz%2Bfasoli.jpg)
Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy do miękkości (ok. 30 minut) i odcedzamy. Dodajemy czosnek i oliwę z oliwek i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Jeżeli jest za gęsta, dodajemy nieco wody do uzyskania zadowalającej nas konsystencji. Podajemy jako dodatek do chleba czy nachosów.
Smacznego!
![[Tags] pasta%2Bz%2Bfasoli Pasta z białej fasoli](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 1 330 times, 1 visits today)