Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka z kapusty pekińskiej, która jest świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Pasuje zarówno do pieczonego kurczaka, kotletów schabowych czy mielonych. Ja lubię ją także do dań bezmięsnych takich jak placki ziemniaczane czy kopytka.
sur%25C3%25B3wka%2Bz%2Bkapusty%2Bpeki%25C5%2584skiej Surówka z kapusty pekińskiej
Składniki
1/2 kapusty pekińskiej
10-15 cm ogórka zielonego
1 mała cebula
1/2 pęczka dymki
2 rzodkiewki
Dressing
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
1 łyżka z soku z cytryny
2 łyżki oleju z winogron
sól
świeżo mielony pieprz
sur%25C3%25B3wka%2Bz%2Bkapusty%2Bpeki%25C5%2584skiej Surówka z kapusty pekińskiej
Kapustę myjemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy na pół. Połówkę kapusty kroimy wzdłuż, a następnie dość drobno szatkujemy ją w poprzek.
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i rzodkiewkę również drobno kroimy a szczypior drobno siekamy. Warzywa dodajemy do pokrojonej kapusty i mieszamy ze sobą.
W małym kubku przygotowujemy dressing. Przeciskamy przez praskę czosnek i mieszamy go z musztardą, sokiem z cytryny, olejem oraz solą i pieprzem.
sur%25C3%25B3wka%2Bz%2Bkapusty%2Bpeki%25C5%2584skiej Surówka z kapusty pekińskiej
Surówkę z kapusty polewamy dressingiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny, żeby się “przegryzła”.
Smacznego!

sur%25C3%25B3wka%2Bz%2Bkapusty%2Bpeki%25C5%2584skiej Surówka z kapusty pekińskiej

(Visited 848 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *