Babka kajmakowa

Babka dla prawdziwych wielbicieli słodyczy – puszysta, delikatna a przy tym bardzo słodka, ale w końcu kiedy poddawać się rozpuście, jak nie w Święta?
babka%2Bkr%25C3%25B3wkowa Babka kajmakowa
Składniki
Ciasto
120 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru trzcinowego
180 g masy kajmakowej
60 g masła
3 jajka
1 czubata łyżeczka kakao do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
100 g masy kajmakowej
3-4 łyżki mleka
1 łyżeczka kakao do pieczenia
garść płatków migdałowych
babka%2Bkr%25C3%25B3wkowa Babka kajmakowa
W rondelku podgrzewamy masę kajmakową z masłem i kakao, tylko do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia.
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy do niej sok z cytryny i przestudzoną masę kajmakową. Miksujemy do połączenia się składników i dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelewamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół.
Wyjmujemy i studzimy przez 10-15 minut w formie i do dopiero po tym czasie wyjmujemy z formy I odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masę kajmakową z mlekiem i kakao. Lekko studzimy i polewamy nią babkę orzechów posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Przepis na babkę pochodzi ze strony najsmaczniejsze.pl. Od siebie dołożyłam do niej kakao i zrobiłam inną polewę.

babka%2Bkr%25C3%25B3wkowa Babka kajmakowa

(Visited 51 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *