Babka dla prawdziwych wielbicieli słodyczy – puszysta, delikatna a przy tym bardzo słodka, ale w końcu kiedy poddawać się rozpuście, jak nie w Święta?
![[Tags] babka%2Bkr%25C3%25B3wkowa Babka kajmakowa](https://3.bp.blogspot.com/-CP3zf9KqsFc/WN1gvnOefLI/AAAAAAAAHkA/ut9XicMxX-8jIOUf50d46-hAKLtiWv9SwCLcB/s640/babka%2Bkr%25C3%25B3wkowa.jpg)
Składniki
Ciasto
120 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru trzcinowego
180 g masy kajmakowej
60 g masła
3 jajka
1 czubata łyżeczka kakao do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
100 g masy kajmakowej
3-4 łyżki mleka
1 łyżeczka kakao do pieczenia
garść płatków migdałowych
![[Tags] babka%2Bkr%25C3%25B3wkowa Babka kajmakowa](https://2.bp.blogspot.com/--DEDGiRkhAg/WN1g2MD_0dI/AAAAAAAAHkE/qx0uy3JrPLY2PfXogtrfNoDZPwTwCPg_QCLcB/s640/babka%2Bkajmakowa.jpg)
W rondelku podgrzewamy masę kajmakową z masłem i kakao, tylko do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia.
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy do niej sok z cytryny i przestudzoną masę kajmakową. Miksujemy do połączenia się składników i dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelewamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół.
Wyjmujemy i studzimy przez 10-15 minut w formie i do dopiero po tym czasie wyjmujemy z formy I odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masę kajmakową z mlekiem i kakao. Lekko studzimy i polewamy nią babkę orzechów posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Przepis na babkę pochodzi ze strony najsmaczniejsze.pl. Od siebie dołożyłam do niej kakao i zrobiłam inną polewę.
![[Tags] babka%2Bkr%25C3%25B3wkowa Babka kajmakowa](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 180 times, 1 visits today)