Lubię piec babki, bo to jedne z łatwiejszych ciast, które praktycznie zawsze się udają. Dzisiejsza babka pomarańczowa bardzo ładnie wyrasta, jest lekko wilgotna i pięknie pachnie. Idealnie nadaje się na wielkanocne ciasto.
![[Tags] babka%2Bpomara%25C5%2584czowa Babka pomarańczowa](https://1.bp.blogspot.com/-z1D5dvP6stg/WNT2TbDmtpI/AAAAAAAAHhI/p6cObLffLoE-n2BwkHijathdoK4YEu98gCLcB/s640/babka%2Bpomara%25C5%2584czowa.jpg)
Składniki
Ciasto
400 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
250 g miękkiego masła
1/2 szklanki mleka
4 jajka
2 pomarańcze
(skórka i sok)
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Lukier
80 g cukru pudru
2 łyżki gorącego soku pomarańczowego
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
![[Tags] babka%2Bpomara%25C5%2584czowa Babka pomarańczowa](https://2.bp.blogspot.com/-9AkmZqde81k/WNT2Yl9atsI/AAAAAAAAHhM/bdP39Bitcb4lpvKBFs2kdWtwjTCYtCD_QCLcB/s640/babka%2Bpomara%25C5%2584czowa%2Bna%2Bwielkanoc.jpg)
Pomarańcze sparzamy wrzątkiem i wycieramy do sucha. Z owoców ścieramy skórkę i wciskamy sok.
Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i pojedynczo wbijamy jajka. Miksujemy tylko do momentu, aż przestanie być widać żółtka.
![[Tags] babka%2Bpomara%25C5%2584czowa Babka pomarańczowa](https://4.bp.blogspot.com/-dgVDb3WWaA8/WNT2diVG3lI/AAAAAAAAHhQ/CfMW6tIJ0Yw9rReR1e9hj3AilrLSwHLsACLcB/s640/babka%2Bwielkanocna%2Bpomara%25C5%2584czowa.jpg)
Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta. Dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Dolewamy sok pomarańczowy (bez 2-3 łyżek do lukru) oraz mleko i mieszamy z ciastem.
Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy na babkę i wstawiamy na dolną półkę do zimnego piekarnika. Babkę pieczemy 1 godzinę do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180’C na opcji góra-dół. Ciasto studzimy w formie a następnie wyjmujemy na talerz.
![[Tags] babka%2Bpomara%25C5%2584czowa Babka pomarańczowa](https://2.bp.blogspot.com/-rEMo1rorduY/WNT2kB_-gZI/AAAAAAAAHhU/MVEGLgO19VkIg4tQVQxg7WsXuFoCNAy2wCLcB/s640/babka%2Bz%2Bsokiem%2Bpomara%25C5%2584czowym.jpg)
Na samym końcu przygotowujemy lukier. Podgrzewamy około 2 łyżek soku pomarańczowego i rozpuszczamy w nim cukier puder. Polewamy gorącym lukrem babkę i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!
![[Tags] babka%2Bpomara%25C5%2584czowa Babka pomarańczowa](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 689 times, 1 visits today)