Ćwikła z chrzanem
lub 2 korzenie świeżego chrzanu
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
(opcjonalnie)
Następnie dodajemy chrzan. Jeżeli używamy chrzanu ze słoiczka, to od razu mieszamy go z burakami i sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie cukrem.
Jeżeli korzystamy ze świeżego chrzanu- namaczamy go wcześniej przez 2 godziny w misce z zimną wodą. Następnie obieramy go i ścieramy na drobnych oczkach tarki i skrapiamy sokiem z cytryny. Dokładamy go do buraków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie cukrem.
Gotową ćwikłę przekładamy do słoiczka, szczelnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy 700 g wody. Do koszyczka odważamy 1/2 kg obranych ze skórki i pokrojonych na kawałki buraków. Gotujemy je 30min/Varoma/obr.2. Wyjmujemy koszyczek i studzimy buraki. Jeżeli korzystamy ze świeżego chrzanu- namaczamy go wcześniej przez 2 godziny w misce z zimną wodą. Następnie obieramy go i miksujemy 40s/obr.6-9. Jeżeli używamy chrzanu ze słoika, to od razu mieszamy go w naczyniu miksującym z wystudzonymi burakami i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie cukrem i miksujemy 45s/obr.6-8.