Irish soda bread – irlandzki chleb na sodzie to moje ostatnie odkrycie. Do jego przygotowania wraz z upieczeniem potrzeba zaledwie 40 minut. Co ciekawe, nie piecze się go ani na drożdżach, ani na zakwasie. Chleb wyrasta dzięki dodatkowi sody. To pieczywo o chrupiącej skórce i miękkim, wilgotnym środku.
Polecam także:
![[Tags] irish%2Bsoda%2Bbread Irish soda bread - irlandzki chleb na sodzie](https://2.bp.blogspot.com/-RgN-92ksAus/WMWn9A7ZasI/AAAAAAAAHcs/TCMmWwr0qwc-HJTFat1eEbGD8X2od8vbwCLcB/s640/irish%2Bsoda%2Bbread.jpg)
Składniki
250 g mąki pszennej
250 g mąki pełnoziarnistej
450 g maślanki lub kefiru
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
![[Tags] irish%2Bsoda%2Bbread Irish soda bread - irlandzki chleb na sodzie](https://4.bp.blogspot.com/-cIDskWHrn34/WMWoGC0bKyI/AAAAAAAAHcw/wk5qZr-YW_gogWctKLXCpQj2AUgCxqj1ACLcB/s640/irlandzki%2Bchleb%2Bsodowy.jpg)
W dużej misce mieszamy obie mąki wraz z solą i sodą. Wlewamy maślankę i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, tylko do momentu połączenia się składników. Szybko przekładamy ciasto na blachę wysypaną mąką. Formujemy kulę i nacinamy na krzyż na głębokość ok. 3 cm. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez ok. 25-30 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy obie mąki, sól i sodę. Miksujemy 5s/obr.5.
Wlewamy maślankę i miksujemy 15s/obr.5,5. Szybko przekładamy ciasto na blachę wysypaną mąką. Formujemy kulę i nacinamy na krzyż na głębokość ok. 3 cm. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez ok. 25-30 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!
Przepis pochodzi z facebookowej grupy Thermomix- zdrowe przepisy, zdrowe gotowanie.
![[Tags] irish%2Bsoda%2Bbread Irish soda bread - irlandzki chleb na sodzie](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 8 771 times, 1 visits today)