Macie ochotę na małe co nieco, ale na samą myśl o słodyczach dopadają Was wyrzuty sumienia ? A może szukacie zdrowej przekąski dla swoich dzieci, która nie ma w sobie tony cukru i białej mąki? Jeżeli tak, to mam dla Was coś specjalnego – wegańskie bezglutenowe muffiny gryczane z jagodami są lekko słodkie, a przy tym wilgotne i naprawdę sycące. No i wyglądają jak ciastka i ładnie pachną.
Przepis pochodzi z książki “Smakowita Ella”, którą kupiła kilka miesięcy temu, ale jakoś do tej pory kurzyła się na półce, a szkoda, bo jest pełna smakowitych i bardzo zdrowych przepisów.
![[Tags] muffiny%2Bgryczane%2Bz%2Bjagodami Muffiny gryczane z jagodami](https://1.bp.blogspot.com/-On_6IxF6BE8/WNbOskVQKlI/AAAAAAAAHh0/wVEJnwHLwnsr0KjINku-wo6KxHm5_4KaACLcB/s640/muffiny%2Bgryczane%2Bz%2Bjagodami.jpg)
Składniki
400 g mąki gryczanej
300 ml mleka migdałowego
(jeśli nie jesteś vege może być krowie)
300 ml syropu klonowego lub syropu daktylowego
(moim zdaniem wystarczy połowa)
120 g zmielonych migdałów
1 łyżka cynamonu
600 g jagód
(mogą być mrożone)
![[Tags] muffiny%2Bgryczane%2Bz%2Bjagodami Muffiny gryczane z jagodami](https://3.bp.blogspot.com/-wvCAxuS9uPU/WNbPBQ8tSuI/AAAAAAAAHh4/2IvGOIe3OnEjhiTFdfFPmVjG_lOecA5wwCLcB/s640/muffiny%2Bvege%2Bz%2Bjagodami.jpg)
Wszystkie składniki poza jagodami wkładamy do miski i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dokładamy jagody i mieszamy z ciastem.
Formę na muffiny smarujemy olejem kokosowym lub wykładamy silikonowymi foremkami. Napełniamy ciastem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez około 45 minut, aż muffiny zrobią się złotobrązowe. Babeczki studzimy na kuchennej kratce.
![[Tags] muffiny%2Bgryczane%2Bz%2Bjagodami Muffiny gryczane z jagodami](https://3.bp.blogspot.com/-PlBPzU7F8Gc/WNbPNCDCsOI/AAAAAAAAHh8/wqM2em5OE-Icw5Z0L-e1Fl4sl7Eo8Xj1ACLcB/s640/muffiny%2Bbezglutenowe%2Bz%2Bjagodami.jpg)
Przepis na Thermomix
Wszystkie składniki poza jagodami wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy za pomocą kopystki 45s/obr.5. Włączamy obroty wsteczne, dodajemy jagody i mieszamy 30s/obr.4.
Formę na muffiny smarujemy olejem kokosowym lub wykładamy silikonowymi foremkami. Napełniamy ciastem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez około 45 minut, aż muffiny zrobią się złotobrązowe. Babeczki studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!
![[Tags] muffiny%2Bgryczane%2Bz%2Bjagodami Muffiny gryczane z jagodami](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 999 times, 1 visits today)