Naleśniki to takie moje danie awaryjne, które przygotowuję, gdy nie mam pomysłu na obiad albo gdy zależy mi na szybkiej i smacznej potrawie. Ostatnio najczęściej przygotowuję naleśniki z serem bananowym z dodatkiem kakao. Moja córka aż piszczy z radości, gdy je podaję, tak się cieszy, że je krem czekoladowy.
![[Tags] Nale%25C5%259Bniki%2Bz%2Bserem%2Bbananowym Naleśniki z serem bananowym](https://2.bp.blogspot.com/-6iXkZ3dooBw/WMBz25KIuaI/AAAAAAAAHak/T0ZMT95UBbQraurKfp4U-2BMc_GRlTQTQCLcB/s640/Nale%25C5%259Bniki%2Bz%2Bserem%2Bbananowym.jpg)
Składniki
Ciasto naleśnikowe
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
2 jajka
1 łyżka oleju
1 łyżka syropu klonowego
(opcjonalnie)
Nadzienie
500 g kremowego sera
2 banany
1 łyżka kakao do pieczenia
1 łyżka syropu klonowego lub cukru pudru
(jeżeli banany są słodkie można pominąć)
![[Tags] Nale%25C5%259Bniki%2Bz%2Bserem%2Bbananowym Naleśniki z serem bananowym](https://2.bp.blogspot.com/-24Tv3Ri519U/WMBz_ldHa5I/AAAAAAAAHao/k2jSYP6rjkI9fKh1KwRfIabkS0FMpDwVgCLcB/s640/Nale%25C5%259Bniki%2Bser%2Bi%2Bbanan.jpg)
Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i mieszamy je za pomocą rózgi, aż stanie się zupełnie gładkie. Powinno mieć konsystencję śmietany, jeżeli jest za rzadkie – dosypujemy mąki, jeżeli za gęste- rozrzedzamy wodą lub mlekiem. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie do naleśników. Banany myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Miksujemy je razem z serem i doprawiamy kakao i ewentualnie słodzidłem.
Patelnię z nieprzywierającą powierzchnią mocno rozgrzewamy. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika smarujemy ją bardzo cienką warstwą oleju. Moja mama natłuszcza patelnię skórką od słoniny nabitą na widelec i przejeżdżając nią po patelni.
![[Tags] Nale%25C5%259Bniki%2Bz%2Bserem%2Bbananowym Naleśniki z serem bananowym](https://3.bp.blogspot.com/-LhmSvb-f-Gw/WMB0MeAJW8I/AAAAAAAAHas/ESomSQScOiQyQK8fqMW03LdWvZjORoSBgCLcB/s640/nale%25C5%259Bniki%2Bbananowe.jpg)
Małą łyżką wazową wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i równomiernie rozlewamy ciasto po niej. Gdy na całej powierzchni naleśnika pojawia się pęcherzyki a naleśnik zmieni kolor, obracamy go na drugą stronę i jeszcze przez chwilę smażymy.
Usmażone naleśniki smarujemy bananowym serkiem i składamy w trójkąty lub zwijamy w rulon. Możemy podać je z kawałkami banana i polane sosem czekoladowym.
Smacznego!
![[Tags] Nale%25C5%259Bniki%2Bz%2Bserem%2Bbananowym Naleśniki z serem bananowym](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 275 times, 1 visits today)