Delikatny sernik o kawowym aromacie. Niezbyt słodki i bardzo dobrze się kroi. Idealny na co dzień i od Święta. Może wypróbujecie świąteczny sernik mocca na Wielkanoc?
![[Tags] sermik%2Bmocca Świąteczny sernik mocca](https://2.bp.blogspot.com/-AJ7Q1JiFGRE/WNrLCUgwY9I/AAAAAAAAHio/e31iIsP41LsZDl5sZBYcKlWU0nG0mffMQCLcB/s640/sermik%2Bmocca.jpg)
Składniki
(Tortownica o śr. 26 cm)
Ciasto
400 g tłustego twarogu
250 g serka homogenizowanego
250 g jogurtu śmietankowego
150 g cukru
3 jajka
(oddzielnie białka ì żółtka)
1/2 cytryny
(skórka i sok)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
Spód
150 g herbatników czekoladowych
6 łyżek miękkiego masła
![[Tags] sermik%2Bmocca Świąteczny sernik mocca](https://1.bp.blogspot.com/-DgCnfvrngM0/WNrLxMV1wbI/AAAAAAAAHiw/xvVZmN0bo44kGmbW4miepesg2oTqZUD-QCLcB/s640/sernik%2Bmokka.jpg)
Herbatniki rozkruszamy i zagniatamy z masłem. Masę ciasteczkową wykładamy na dno formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Cytrynę sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Ucieramy ją z żółtkami, twarogiem, serkiem homogenizowanym i jogurtem. Dodajemy kawę, kakao, cukier i cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy.
![[Tags] sermik%2Bmocca Świąteczny sernik mocca](https://4.bp.blogspot.com/-aIdP7dBmDSE/WNrL-ratT6I/AAAAAAAAHi0/DvgG5E5e0SILa6mOV7qN_ZKplGbr-GYYQCLcB/s640/sernik%2Bkawowy.jpg)
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy jajeczno-serowej. Mąkę ziemniaczaną przesiewamy do ciasta i dokładnie mieszamy składniki. Masę serową rozsmarowujemy na spodzie z herbatników.
Formę z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny w temp. 200’C. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Przed podaniem oprószamy sernik możemy oprószyć cukrem pudrem lub kakao i udekorować orzechami.
![[Tags] sermik%2Bmocca Świąteczny sernik mocca](https://2.bp.blogspot.com/-pJb1kwZ-hog/WNrMO6uWmpI/AAAAAAAAHi4/f7TK3cePZSMxdGFDui9nphSygiYCTbhzwCLcB/s640/sernik%2Bmocha.jpg)
Przepis na Thermomix
Do suchego naczynia miksującego wlewamy białka, zakładamy motylek i ubijamy na sztywną pianę 3-4min/obr.4. Przekładamy do innego pojemnika.
Do naczynia miksującego wkładamy twaróg, serek, jogurt, cukier, żółtka, skórkę z cytryny i sok, przesianą mąkę, kakao, kawę i cukier waniliowy. Miksujemy 30s/obr.4. Na końcu dokładamy pianę z białek i mieszamy 15s/obr.4. Masę serową rozsmarowujemy na spodzie z herbatników. Formę z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny w temp. 200’C. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Przed podaniem oprószamy sernik możemy oprószyć cukrem pudrem lub kakao i udekorować orzechami.
Smacznego!
Przepis pochodzi z zeszłorocznego numeru Mojego Gotowania.