Wilgotne ciasto czekoladowe (bezglutenowe)
Dziś wybieramy się do mojej mamy na imieninowy obiad. Ja tradycyjnie już oprócz prezentu przynoszę ze sobą ciasto. Tym razem dostałam zamówienie na coś czekoladowego. Długo wertowałam moje książki w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu. Znalazłam go w książce “Razem w kuchni” Zosi Cudny. Wilgotne ciasto czekoladowe (bezglutenowe) jest wręcz zakalcowate, a przy tym bardzo czekoladowe. Co ważne ciasto to jest pozbawione białego cukru (co nie znaczy, że dietetyczne), który zastępują daktyle. Będę więc mogła poczęstować nim także moją córkę. Dodatkowo przygotowałam czekoladową polewę do ciasta, której nie było w przepisie.
(Tortownica 23-26 cm)
200 g zmielonych orzechów włoskich
200 g suszonych daktyli
200 g czekolady deserowej lub gorzkiej
80 g masła
5 jajek
(oddzielnie białka i żółtka)
4 łyżki kakao do pieczenia
Skórka otarta z 1 pomarańczy Polewa
100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
70 g śmietanki 30%
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy na kuchennej kratce.
Ciasto jest pyszne samo, ale ja moje wzbogaciłam jeszcze o polewę czekoladową. W rondelku z grubym dnem podgrzewamy lekko śmietankę i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuszczamy ją, cały czas mieszając. Gdy tylko składniki się połączą, zdejmujemy rondelek z ognia i jeszcze ciepłą i płynną czekoladą polewamy ciasto. Równomiernie rozprowadzamy polewę.
Smacznego!