Babka trójniak

Im jestem starsza, tym szybciej mijają mi Święta. Tegoroczna Wielkanoc jest już tylko miłym wspomnieniem. Zostały po niej niedobitki świątecznych potraw i ostatni wielkanocny przepis na trójkolorową babkę. Świetna sprawa, gdy lubię różne smaki, a nie chcecie lub nie macie czasu na pieczenie kilku ciast, bo ta babka trójniak łączy w sobie klasykę z ciastem makowym i kakaowym. Jest smaczna, a przy tym bardzo efektownie wygląda.

babka%2Btr%25C3%25B3jniak Babka trójniak
Składniki
(o temp. pokojowej )
300 g mąki + 1 łyżka
200 g cukru pudru
(na TM zwykły)
250 g miękkiego masła
5 jajek
(oddzielnie białka i żółtka)
8 łyżek oleju
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1/2 szklanki maku
Lukier
1 duże białko
200 g cukru pudru
(na TM zwykły )

1 łyżeczka soku z cytryny

babka%2Btr%25C3%25B3jniak Babka trójniak
Masło wraz z żółtkami i cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mąkę (300g) wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olejem i octem i miksujemy do połączenia się składników.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto dzielimy na trzy równe części: do jednej z nich dodajemy 1 łyżkę mąki, do drugiej kakao, a do trzeciej mak. Każdą część dokładnie mieszamy.

Do wysmarowanej masłem formy z kominem najpierw przelewamy białą masę, następnie kakaową, a na górę wylewamy ciasto makowe.

babka%2Btr%25C3%25B3jniak Babka trójniak
Babkę pieczemy przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół.
Po upieczeniu babkę wyciągamy z piekarnika i po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy ją z formy.

Na końcu przygotowujemy lukier: białko ubijamy wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą a lukier będzie lejący – polewamy nim babkę.

babka%2Btr%25C3%25B3jniak Babka trójniak
Przepis na Thermomix
Do suchego naczynia wsypujemy cukier i mielimy na puder 30s/obr.9 i przekładamy do innego naczynia.
Zakładamy motylek, wlewamy białka ubijamy 2min/obr.4 i przekładamy do innego naczynia.
Zdejmujemy motylek, wsypujemy cukier, dodajemy miękkie masło oraz żółtka i ucieramy 2min/obr.4.
Do utarte masy dokładamy mąkę (300g) wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ocet i olej. Ucieramy 3min/obr.2. Zakładamy motylek i dodajemy pianę z białek. Mieszamy 10s/obr.1.
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy mąkę, do drugiej kakao, a do trzeciej mak. Każdą z nich mieszamy przy pomocy motylka 10s/obr.1.

Do wysmarowanej masłem formy z kominem najpierw przelewamy białą masę, następnie kakaową, a na górę wylewamy ciasto makowe.
Babkę pieczemy przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół.
Po upieczeniu babkę wyciągamy z piekarnika i po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy ją z formy.
Na końcu przygotowujemy lukier. Do naczynia miksującego wkładamy cukier i miksujemy 20s/obr.10, wlewamy białko, sok z cytryny i mieszamy 10s/obr.6. Polewamy lukrem babkę i gotowe.
babka%2Btr%25C3%25B3jniak Babka trójniak
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki na Thermomix “Dobre gotowanie”.

babka%2Btr%25C3%25B3jniak Babka trójniak

(Visited 1 105 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *