Babka trójniak
Im jestem starsza, tym szybciej mijają mi Święta. Tegoroczna Wielkanoc jest już tylko miłym wspomnieniem. Zostały po niej niedobitki świątecznych potraw i ostatni wielkanocny przepis na trójkolorową babkę. Świetna sprawa, gdy lubię różne smaki, a nie chcecie lub nie macie czasu na pieczenie kilku ciast, bo ta babka trójniak łączy w sobie klasykę z ciastem makowym i kakaowym. Jest smaczna, a przy tym bardzo efektownie wygląda.
Do wysmarowanej masłem formy z kominem najpierw przelewamy białą masę, następnie kakaową, a na górę wylewamy ciasto makowe.
Na końcu przygotowujemy lukier: białko ubijamy wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą a lukier będzie lejący – polewamy nim babkę.
Do suchego naczynia wsypujemy cukier i mielimy na puder 30s/obr.9 i przekładamy do innego naczynia.
Zakładamy motylek, wlewamy białka ubijamy 2min/obr.4 i przekładamy do innego naczynia.
Zdejmujemy motylek, wsypujemy cukier, dodajemy miękkie masło oraz żółtka i ucieramy 2min/obr.4.
Do utarte masy dokładamy mąkę (300g) wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ocet i olej. Ucieramy 3min/obr.2. Zakładamy motylek i dodajemy pianę z białek. Mieszamy 10s/obr.1.
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy mąkę, do drugiej kakao, a do trzeciej mak. Każdą z nich mieszamy przy pomocy motylka 10s/obr.1.
Przepis pochodzi z książki na Thermomix “Dobre gotowanie”.