Klopsiki z indyka w sosie koperkowym (bezglutenowe)

Klopsiki to takie danie, które lubią i dzieci i dorośli. Moja córka ostatnio jest na etapie odrzucania mięsa i ryb. Coraz częściej podczas jedzenia słyszę: nie chcę, nie lubię, ale na klopsiki zawsze ma ochotę. Te klopsiki z indyka w sosie koperkowym (bezglutenowe) robiłam już kilka razy i bardzo nam smakują. Są zupełnie inne od tych, jakie przygotowuje się zazwyczaj, bo nie zawierają ani bułki, ani jajka, dlatego mogą je zjeść zarówno alergicy, jak i osoby na diecie bezglutenowej. Przepis zaczerpnęłam z książki “Mama Alergika gotuje”.
klopsy%2Bz%2Bindyka Klopsiki z indyka w sosie koperkowym (bezglutenowe)
Składniki
Klopsy
500 g mięsa mielonego z indyka
1-1,5 l bulionu warzywnego
1/2 cebuli
1 łyżka siemienia lnianego złocistego +2 łyżki gorącej wody
2 łyżki kaszki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczka pieprzu
mąka kukurydziana lub jaglana do obtoczenia
Sos
gałązka tymianku
1 liść laurowy
1 pęczek posiekanego koperku
mąka owsiana
150 ml śmietanki 30% +1 łyżka skrobi ziemniaczanej
klopsy%2Bz%2Bindyka Klopsiki z indyka w sosie koperkowym (bezglutenowe)
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na patelni i dodajemy do zmielonego mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Siemię lniane mielimy i dodajemy do niego 2 łyżki gorącej wody, dokładnie mieszamy i powstałą papkę dodajemy wraz z kaszką kukurydzianą do mięsa. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i formujemy z nich około 16 małych kulek. Obtaczamy je w mące i smażymy na oleju z obu stron do lekkiego zarumienienia.
Usmażone klopsiki przekładamy do rondla i wlewamy gorący bulion do połowy wysokości rondla. Dodajemy listek laurowy, gałązkę tymianku i pół łyżki masła. Mięso dusimy na średnim ogniu przez około 20 minut. Powstały sos zagęszczamy roztworem śmietanki i skrobi i dokładnie mieszamy.

Na samym końcu do sosu dodajemy posiekany koperek i zestawiamy go z ognia. Klopsy podajemy z kaszą, makaronem lub ziemniakami.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wsypujemy siemię lniane i mielimy 30s/obr.10. Przekładamy do kubka i zalewamy 2 łyżkami gorącej wody.
Do naczynia wkładamy koperek i siekamy 5s/obr.8, przekładamy do innego pojemnika.
Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i rozdrabniamy 5s/obr.7. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Do naczynia miksującego wkładamy mięso, zeszkloną cebulę, sól i pieprz. Dokładamy siemię lniane oraz kaszkę kukurydzianą i wyrabiamy 50s/noże wsteczne/obr.4.
Z wyrobionego mięsa formujemy około 16 małych kulek. Obtaczamy je w mące i smażymy na oleju z obu stron do lekkiego zarumienienia.
Klopsiki układamy na wysmarowanej oliwą Varomie.
Do naczynia miksującego wlewamy 1000 g bulionu, wkładamy do niego liść laurowy i gałązkę tymianku. Varomę stawiamy na pokrywie i gotujmy klopsy 30min/Varoma/obr.1. Odstawiamy przykrytą Varomę. Bulion z naczynia przelewamy do miski i ponownie wlewamy do niego 500 g bulionu z gotowania klopsów. Dodajemy roztwór śmietanki i skrobi ziemniaczanej i gotujemy 5min/100’C/noże wsteczne/obr.3. Następnie dodajemy koperek i mieszamy 10s/obr.3. W razie potrzeby doprawiamy sos solą i pieprzem.
Klopsy podajemy polane sosem koperkowym w towarzystwie kaszy, makaronu lub ziemniaków.

Smacznego!

klopsy%2Bz%2Bindyka Klopsiki z indyka w sosie koperkowym (bezglutenowe)

(Visited 4 979 times, 5 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *