Ciężki i zbity sernik na ciasteczkowym spodzie w polewie krówkowo-czekoladowej. Czyli klasyczny sernik z lekkim twistem. Bardzo łatwy do zrobienia, przygotowany z niewielkiej ilości składników, a jednak szlachetny. Zapraszam na sernik z polewą czekoladowo-korówkową
![[Tags] sernik%2Bkr%25C3%25B3wka%2Bi%2Bczekolada Sernik z polewą czekoladowo-korówkową](https://4.bp.blogspot.com/-H7liuLYNOI4/WOSfMi841CI/AAAAAAAAHlw/uQtipCLQ0HclrNhV9OY1MPypEjLx5b0HwCLcB/s640/sernik%2Bkr%25C3%25B3wka%2Bi%2Bczekolada.jpg)
Składniki
Ciasto
(Wszystkie składniki o temp.pokojowej)
500 g sera
8 g cukru pudru
40 g mąki
2 jajka
1 budyń waniliowy
Spód
250 g herbatników
80 g stopionego masła
Polewa
50 g czekolady
(mlecznej lub deserowej)
5 krówek
2 łyżki śmietanki 30%
![[Tags] sernik%2Bkr%25C3%25B3wka%2Bi%2Bczekolada Sernik z polewą czekoladowo-korówkową](https://2.bp.blogspot.com/-F6hqdjl6ngI/WOSfTAkz_tI/AAAAAAAAHl0/OUvwT_kGd1UWIm16LikXbtnUKnx1RrplwCLcB/s640/sernik%2Bkr%25C3%25B3wkowo-czekoladowy.jpg)
Najpierw przygotowujemy spód. Ciastka mielimy na piasek i mieszamy ze stopionym masłem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dno wykładamy mieszankę herbatnikową i dociskamy do dna oraz robimy rant wysokości ok 1,5 cm. Chowamy foremkę na co najmniej 10 min do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki na ciasto: ser, budyń, mąkę, cukier i jajka wkładamy do miski i krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Nie napowietrzamy masy, bo sernik urośnie w trakcie pieczenia, a następnie opadnie stygnąc.
Masę serową przelewamy do formy wyłożonej ciasteczkami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160’C przez 45 minut.
Pięć minut przed końcem pieczenia, przygotowujemy polewę. W jednym rondelku rozpuszczamy czekoladę z 1 łyżką śmietanki, a w drugim rozpuszczamy krówki z pozostałą śmietanką.
Sernik wyjmujemy z piekarnika. Obie polewy wykładamy na ciasto za pomocą łyżeczki robiąc nierównomierne kleksy, po czym mieszamy je ze sobą za pomocą widelca, w taki sposób, żeby utworzyć nieregularny wzorek.
Ponownie wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i zapiekany przez 5 minut.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie wstawiamy na całą noc do lodówki, żeby stężał.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy herbatniki i miksujemy 15s/obr.5. Przekładamy do innego naczynia i mieszamy ze stopionym masłem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dno wykładamy mieszankę herbatnikową i dociskamy oraz robimy rant wysokości ok 1,5 cm. Chowamy foremkę na co najmniej 10 min do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki na ciasto: ser, budyń, mąkę, cukier i jajka wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 30s/obr.5.
Masę serową przelewamy do formy wyłożonej ciasteczkami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160’C przez 45 minut.
Pięć minut przed końcem pieczenia, przygotowujemy polewę. W jednym rondelku rozpuszczamy czekoladę z 1 łyżką śmietanki, a w drugim rozpuszczamy krówki z pozostałą śmietanką.
Sernik wyjmujemy z piekarnika. Obie polewy wykładamy na ciasto za pomocą łyżeczki robiąc nierównomierne kleksy, po czym mieszamy je ze sobą za pomocą widelca, w taki sposób, żeby utworzyć nieregularny wzorek.
Ponownie wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i zapiekany przez 5 minut.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie wstawiamy na całą noc do lodówki, żeby stężał.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony Kukbuka.
Jaki rodzaj sera jest najlepszy?w kostce (półtłusty czy tłusty), czy taki z wiaderka.
Sernik wygląda bardzo apetycznie i rzeczywiście nie wymaga wiele pracy
Dziękuję, używam sera w wiaderku, ale takiego bez żadnych ulepszaczy, który ma w składzie 100% sera białego.