Sosu tatarskiego chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. To wspaniały dodatek do jajek, ryby czy mięs. Świetnie komponuje się z wielkanocnymi potrawami. Ja bardzo go lubię także do mięsa z grilla.
![[Tags] sos%2Btatarski%2Bwielkanocny Sos tatarski](https://4.bp.blogspot.com/-8agIUf1KwGs/WPEK0qivvzI/AAAAAAAAHoI/HZvxKcDiBMcrx8OGKGmr-bqS4UFKVg45gCLcB/s640/sos%2Btatarski%2Bwielkanocny.jpg)
Składniki
200 ml majonezu
2-3 łyżki marynowanych grzybów
(u mnie opieńki)
8 małych korniszonów
1 łyżka kaparów
2 łyżeczki musztardy np. sarepskiej
pieprz do smak
![[Tags] sos%2Btatarski%2Bwielkanocny Sos tatarski](https://3.bp.blogspot.com/-WlJ-RJyXQoM/WPEK8UyXMaI/AAAAAAAAHoM/cxX6ilb2CewVjYwg3zZu3cnuE-P_O2WpQCLcB/s640/sos%2Btatarski.jpg)
Grzyby, korniszony i kapary odsączamy z zalewy i drobno kroimy. Mieszamy je z majonezem, doprawiamy musztardą i pieprzem do smaku. Sos przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
![[Tags] sos%2Btatarski%2Bwielkanocny Sos tatarski](https://kuchennybalagan.pl/wp-content/uploads/2017/04/sos-tatarski-thermomix.jpg)
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy odsączone z zalewy korniszony, grzyby i kapary i rozdrabniamy 2s/obr.5 (Jeżeli korniszony są duże, to najpierw wkładamy do naczynia ogórki i rozdrabniamy 3s/obr.4, dodajemy pieczarki i kapary i rozdrabniamy 2s/obr.4). Dodajemy majonez, musztardę i pieprz do smaku i mieszamy 5s/noże wsteczne/obr.5. Sos przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
![[Tags] sos%2Btatarski%2Bwielkanocny Sos tatarski](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 3 276 times, 1 visits today)
jest pyszne
W zeszłym roku robiłam sos w lidlo-mixie 🙂 dziś w blenderze z pojemnikiem. Wrzuciłam wszytko od razu i pulsacyjnie miksowałam aż do fajnej konsystencji 🙂 wyszło super !