Sos tatarski

Sosu tatarskiego chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. To wspaniały dodatek do jajek, ryby czy mięs. Świetnie komponuje się z wielkanocnymi potrawami. Ja bardzo go lubię także do mięsa z grilla.
sos%2Btatarski%2Bwielkanocny Sos tatarski
Składniki
200 ml majonezu
2-3 łyżki marynowanych grzybów
(u mnie opieńki)
8 małych korniszonów
1 łyżka kaparów
2 łyżeczki musztardy np. sarepskiej
pieprz do smak
sos%2Btatarski%2Bwielkanocny Sos tatarski
Grzyby, korniszony i kapary odsączamy z zalewy i drobno kroimy. Mieszamy je z majonezem, doprawiamy musztardą i pieprzem do smaku. Sos przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
sos%2Btatarski%2Bwielkanocny Sos tatarski

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wkładamy odsączone z zalewy korniszony, grzyby i kapary i rozdrabniamy 2s/obr.5 (Jeżeli korniszony są duże, to najpierw wkładamy do naczynia ogórki i rozdrabniamy 3s/obr.4, dodajemy pieczarki i kapary i rozdrabniamy 2s/obr.4). Dodajemy majonez, musztardę i pieprz do smaku i mieszamy 5s/noże wsteczne/obr.5. Sos przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

sos%2Btatarski%2Bwielkanocny Sos tatarski

(Visited 3 276 times, 1 visits today)


2 thoughts on “Sos tatarski”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *