Kilka ostatnich dni było cudownie wiosennych, już nie mogę się doczekać, kiedy wiosna zagości u nas na dobre. Jednymi z pierwszych jej zwiastunów są uwielbiane przeze mnie fiołki. Małe niepozorne kwiatuszki o absolutnie cudownym zapachu. Od kilku lat regularnie pojawiają się nie tylko w moim wazonie, ale także na talerzu.
Na początku tygodnia moi rodzice przywieźli z działki spory pojemnik fiołków, które dla mnie zebrali. Tym razem użyłam ich do zrobienia wyjątkowych fiołkowych trufli. Czyż Trufle z białej czekolady z fiołkami nie wyglądają pięknie? A do tego jak pachną!
![[Tags] trufle%2Bz%2Bbia%25C5%2582ej%2Bczekolady%2Bfio%25C5%2582ki Trufle z białej czekolady z fiołkami](https://2.bp.blogspot.com/-CftgU8hK0KE/WOacbqn67rI/AAAAAAAAHmc/if_asYpXUA8J-hshqi5mKRndESfQecNWgCLcB/s640/trufle%2Bz%2Bbia%25C5%2582ej%2Bczekolady%2Bfio%25C5%2582ki.jpg)
Składniki
Nadzienie
150 g białej czekolady
50 g kremowego serka
(u mnie Bieluch)
30 g śmietany 36%
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka białego rumu
(można pominąć)
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki płatków fiołka wonnego
Do obtoczenia
3/4 szklanki płatków fiołka wonnego
![[Tags] trufle%2Bz%2Bbia%25C5%2582ej%2Bczekolady%2Bfio%25C5%2582ki Trufle z białej czekolady z fiołkami](https://4.bp.blogspot.com/-1x79M3ViDts/WOacigwqXaI/AAAAAAAAHmg/AL3Y7BbbB6U0OmMO9OknXBc6UgaIcbW6ACLcB/s640/trufle%2Bz%2Bfio%25C5%2582kami.jpg)
Do rondla z grubym dnem wkładamy śmietanę i lekko podgrzewamy, dodajemy połamaną na kawałki białką czekoladę i rozpuszczamy- trzeba uważać, żeby się nie przypaliła. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, dokładnie łączymy składniki. Dokładamy płatki migdałowe, płatki fiołków i wlewamy rum. Mieszamy wszystkie składniki i miseczkę z masą truflową odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby stężała. Masa na pralinki jest dość rzadka, więc trzeba ją dobrze schłodzić zanim zaczniemy formować czekoladki.
![[Tags] trufle%2Bz%2Bbia%25C5%2582ej%2Bczekolady%2Bfio%25C5%2582ki Trufle z białej czekolady z fiołkami](https://4.bp.blogspot.com/-hgpVJdj0o3A/WOacqr78r8I/AAAAAAAAHmk/eXAJV2pgijATHRR_WID0DpFDylEtu_NtgCLcB/s640/trufle%2Bfio%25C5%2582kowe.jpg)
Łyżeczką nabieramy porcję masy, szybko formujemy w dłoni kulkę i obtaczamy ją w płatkach fiołkowych. Wkładamy do papilotki i odstawiamy na talerzy. Gdy wszystkie trufle są zrobione, odstawiamy je do lodówki na kilka godzin, żeby stężały. Podajemy je prosto z lodówki.
Smacznego!
![[Tags] trufle%2Bz%2Bbia%25C5%2582ej%2Bczekolady%2Bfio%25C5%2582ki Trufle z białej czekolady z fiołkami](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 241 times, 1 visits today)