Hummus- przepis podstawowy
Niedawno opowiadałam Wam o moich wrażeniach z warsztatów z kuchni libańskiej, które odbyły się w warszawskim Sphinxie. Poprowadziła je Samar Khanafer, finalistka polskiego Masterchefa. Samar jest pół Polką, a pół Libanką, więc kuchnia arabska nie ma przed nią tajemnic. Na spotkaniu podzieliła się z nami m.in. przepisem na klasyczny arabski hummus, który później sami przygotowaliśmy.
Składniki takie jak czosnek czy sok z cytryny podane są orientacyjne. Ich ilość zależy od ostrości czosnku i soczystości cytryn a także od naszych preferencji smakowych. Także ilość wody i oliwy może się różnić. Samar zachęcała nas na warsztatach, żeby przygotowując hummus nie kierować się tylko smakiem, ale także dotykiem. Idealna pasta powinna być gładka i kremowa, gdy rozetrzemy ją w palcach. Oto hummus- przepis podstawowy.
Następnie przekładamy hummus do głębokiego talerza i formujemy go łyżką albo na kształt kwiatka albo tworzymy zagłębienie naokoło środka talerza. W te zagłębione miejsca wlewamy oliwę z oliwek – tyle, żeby wypełniła wszystkie przestrzenie. Wierzch hummusu posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Przepis na Thermomix
Suchą ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Jeżeli używamy ciecierzycy z puszki, jest ona od razu gotowa do użycia. Jeżeli moczyliśmy ciecierzycę, to następnego dnia gotujemy ją w osolonej wodzie do miękkości przez około 40-60 minut. Wodę z gotowania ciecierzycy (lub z puszki) zachowujemy i przelewamy do osobnego pojemnika.
Do naczynia miksującego wkładamy czosnek i miksujemy 2s/obr.8 i zgarniamy go kopystką na dno naczynia. Dokładamy ciecierzycę, tahinię, sok z cytryny i część wody z gotowania ciecierzycy lub z puszki i miksujemy 30s/obr.6. Jeżeli pasta będzie za gęsta, dolewamy trochę wody i ponownie miksujemy 15s/obr.6. Na samym końcu doprawiamy hummus solą, pieprzem i siedmioma przyprawami libańskimi.
Następnie przekładamy hummus do głębokiego talerza i formujemy go łyżką albo na kształt kwiatka albo tworzymy zagłębienie naokoło środka talerza. W te zagłębione miejsca wlewamy oliwę z oliwek – tyle, żeby wypełniła wszystkie przestrzenie. Wierzch hummusu posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!