Mizeria

Mizeria, czyli klasyczna polska sałatka obiadowa. Pasuje zarówno do kotleta mielonego, schabowego, jak i jajka sadzonego. W sezonie letnim gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu. Sposobów na mizerię jest tyle, ile gospodyń, w każdym domu robi się ją nieco inaczej, ale podstawa, czyli ogórki i śmietana jest zawsze ta sama. Ja Wam podam przepis na mizerię, jaką przygotowuję najczęściej.
mizeria Mizeria
Składniki
3 średnie ogórki gruntowe
250 g śmietany 18%
1/2 małej cebulki
sól i pieprz do smaku
ew. szczypiorek do posypania
mizeria Mizeria
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w dość cienkie plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z ogórkami. W kubeczku mieszamy śmietanę z solą i pieprzem, dodajemy do ogórków i dokładnie mieszamy. Wierzch sałatki możemy ewentualnie posypać posiekanym szczypiorkiem i gotowe.
Smacznego!

mizeria Mizeria

(Visited 1 044 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *