Mizeria, czyli klasyczna polska sałatka obiadowa. Pasuje zarówno do kotleta mielonego, schabowego, jak i jajka sadzonego. W sezonie letnim gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu. Sposobów na mizerię jest tyle, ile gospodyń, w każdym domu robi się ją nieco inaczej, ale podstawa, czyli ogórki i śmietana jest zawsze ta sama. Ja Wam podam przepis na mizerię, jaką przygotowuję najczęściej.
![[Tags] mizeria Mizeria](https://2.bp.blogspot.com/-i4DiX4zOOqk/WR4FQkeUYBI/AAAAAAAAHvk/NV6B6kKx6CcxV-cmgkvv9Xu7jR7B_kVfQCLcB/s640/mizeria.jpg)
Składniki
3 średnie ogórki gruntowe
250 g śmietany 18%
1/2 małej cebulki
sól i pieprz do smaku
ew. szczypiorek do posypania
![[Tags] mizeria Mizeria](https://2.bp.blogspot.com/-q22TAJl9CCs/WR4FlBcrebI/AAAAAAAAHvo/snWed7IQyP8c5x0Z3hPgRn_fcuX3sFXJACLcB/s640/mizeria%2Bz%2Bog%25C3%25B3rk%25C3%25B3w.jpg)
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w dość cienkie plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z ogórkami. W kubeczku mieszamy śmietanę z solą i pieprzem, dodajemy do ogórków i dokładnie mieszamy. Wierzch sałatki możemy ewentualnie posypać posiekanym szczypiorkiem i gotowe.
Smacznego!
![[Tags] mizeria Mizeria](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 1 044 times, 1 visits today)