Bułki wrocławskie

Często mówię, że domowe pieczywo nie ma sobie równych. Moja domowa piekarnia działa ostatnio bardzo prężnie, dlatego mam dla Was przepis na kolejne bułeczki. Bułki wrocławskie są aromatyczne i chrupiące, smaczne także następnego dnia. To jedne z moich ulubionych w ostatnim czasie.
bu%25C5%2582eczki%2Bwroc%25C5%2582awskie Bułki wrocławskie
Składniki
550 g mąki pszennej
150 g letniego mleka
100 g letniej wody
1 jajko
30 g miękkiego masła
20 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczki cukru
bu%25C5%2582eczki%2Bwroc%25C5%2582awskie Bułki wrocławskie
Do szklanki wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem, dodajemy 2 łyżki letniego mleka i odstawiamy na 15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i wodę, dodajemy masło, rozmącone jajko i sól. Wlewamy rozczyn drożdżowy i przez kilka minut wyrabiamy ciasto.
Ciasto przekładamy do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia, powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta formujemy około 12 bułeczek. Delikatnie obtaczamy je w mące i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Gdy bułki wyrosną, nacinamy w nich głęboki rowek. Blachę z bułkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 15-20 minut do zarumienienia. Studzimy na kuchennej kratce.
Przepis na Thermomix
Drożdże wkruszamy do naczynia miksującego, zalewamy 2 łyżkami letniego mleka i wsypujemy cukier. Całość mieszamy 3min/obr.2. Odstawiamy na 15 minut, aby zaczyn podwoił swoją objętość.
Dodajemy mąkę, sól, masło, rozmącone jajko oraz mleko i wodę. Wyrabiamy ciasto 4min/Interwał.
Ciasto przekładamy do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką I odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta formujemy około 14 niewielkich bułeczek. Delikatnie obtaczamy je w mące I układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Gdy bułki wyrosną, nacinamy w nich głęboki rowek. Blachę z bułkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 15-20 minut do zarumienienia. Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony Przepisownia.

bu%25C5%2582eczki%2Bwroc%25C5%2582awskie Bułki wrocławskie

(Visited 2 416 times, 5 visits today)


1 thought on “Bułki wrocławskie”

  • czy ciasto wyjdzie yakie rzadkie ? bo ja wczorsj probowalam od pani bulki poranne w thermomixie j ciasto mialam takie rzadkie a nie ubite niewiem czy tak powinno byc czy cos zle zrobilam 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *