Ciasto truskawkowa chmurka
Na mojej thermomixowej grupie ciasto o nazwie malinowa chmurka bije rekordy popularności. Tyle się o nim naczytałam, ze i ja postanowiłam je wypróbować, a że mamy teraz sezon na truskawki to zamiast malinowej, przygotowałam truskawkową chmurkę. Jest smaczna, aczkolwiek zabrakło mi tego czegoś. Niedługo zrobię swoją wariacją na temat malinowej chmurki, z innym spodem i może nieco innym kremem. A dziś zapraszam na ciasto truskawkowa chmurka.
Składniki
Spód
(Forma 23x33cm)
150 g mąki krupczatki
100 g zimnego masła
30 g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka z truskawkami
3 galaretki truskawkowe
3 szklanki wrzącej wody
500-600 g truskawek
Krem śmietankowy
500 g śmietany 30% lub 36%
(schłodzonej co najmniej 12h w lodówce lub 1/2h w zamrażarce)
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
Beza
3 białka o temp. pokojowej
150 g drobnego cukru
Spód ciasta i bezę możemy przygotować dzień wcześniej.
Najpierw przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier i cały czas miksujemy. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy.
Blaszkę, w której będziemy piec spod ciasta obracamy do góry dnem i kładziemy na niej papier do pieczenia. Wykładamy na niego ubitą masę bezową i równomiernie rozsmarowujemy. Możemy posypać ją płatkami migdałowymi. Beze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140’C przez około godzinę. Beza powinna być chrupka i lekko popękana. Zostawiamy ją w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Zdejmujemy bezę i odkładamy na później.
Bezę zdejmujemy z papieru do pieczenia i układamy na gorze ciasta. Następnie chowamy je do lodówki i chłodzimy przynajmniej przez 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy je około 15-20 minut na opcji góra-dół do zezłocenia się. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy galaretkę. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na kawałki. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy truskawki i mieszamy, chowamy do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ale nadal będzie płynna, przelewamy ja na wystudzone ciasto i chowamy do lodówki, żeby całkiem stężała.
Śmietana powinna być bardzo mocno schłodzona. Przed jej ubijaniem można także schłodzić naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego wkładamy śmietanę, mascarpone, cukier puder oraz esencję waniliową i ubijamy 3min/obr.3. Trzeba obserwować, jak się ubija krem, żeby go nie przebić, może potrzebować mniej czasu.
Smacznego!