Pierwszy raz upiekłam chleb, który nie jest na zakwasie, a przy tym zawiera zaledwie dwa gramy drożdży. Gdy znalazłam ten przepis na blogu Elizy Mórawskiej, nie dowierzałam, że chleb faktycznie wyrośnie, a jednak wyrósł i to dwukrotnie. Upiekłam chleb pszenno-żytni bez zagniatania i z apetytem zjadłam. To chleb dość wilgotny, sprężysty o dość twardej chrupiącej skórce.
![[Tags] chleb%2Bpszenno-%25C5%25BCytni%2Bbez%2Bwyrabiania Chleb pszenno-żytni bez zagniatania](https://2.bp.blogspot.com/--IMngfJDSWg/WXD_loNbmUI/AAAAAAAAIB8/_vZ0EwqEihsfo9bmh8PRrVbqflgLnsEqACLcBGAs/s640/chleb%2Bpszenno-%25C5%25BCytni%2Bbez%2Bwyrabiania.jpg)
Składniki
(keksówka 26 cm)
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
250 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
2 gramy świeżych drożdży
![[Tags] chleb%2Bpszenno-%25C5%25BCytni%2Bbez%2Bwyrabiania Chleb pszenno-żytni bez zagniatania](https://4.bp.blogspot.com/-kkyduxBqDZ8/WXD_spvRC7I/AAAAAAAAICA/Rt9gxumczCQgQG8JfVkm4UNNKBINizooQCLcBGAs/s640/chleb%2Bpszenno-%25C5%25BCytni%2BLiska.jpg)
Wszystkie składniki mieszamy w ceramicznej misce za pomocą łyżki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-18 godzin do wyrastania. Moje ciasto chlebowe zaczęło rosnąć dopiero po 15 godzinach.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką keksówki. Jego wierzch obsypujemy mąką i ponownie odstawiamy do wyrastania. Ciasto powinno wypełnić formę po upływie około 30-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 230’C, na dno wsypujemy 1szklankę kostek lodu. Chleb pieczemy przez 10 minut w 230’C na opcji góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 210’C i pieczemy jeszcze przez 30-40 minut.
![[Tags] chleb%2Bpszenno-%25C5%25BCytni%2Bbez%2Bwyrabiania Chleb pszenno-żytni bez zagniatania](https://3.bp.blogspot.com/-Cflk82wg_uA/WXD_yzbwkKI/AAAAAAAAICE/NWW3ueil5vobjgDBXLAUOsKk8yL19SbBwCLcBGAs/s640/chleb%2Bpszenno-%25C5%25BCytni.jpg)
Przepis na Thermomix
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 1min/Interwał. Ciasto przekładamy do ceramicznej miski. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 12-18 godzin do wyrastania. Moje ciasto chlebowe zaczęło rosnąć dopiero po 15 godzinach.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką keksówki. Jego wierzch obsypujemy mąką i ponownie odstawiamy do wyrastania. Ciasto powinno wypełnić formę po upływie około 30-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 230’C, na dno wsypujemy 1szklankę kostek lodu. Chleb pieczemy przez 10 minut w 230’C na opcji góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 210’C i pieczemy jeszcze przez 30-40 minut.
Smacznego!
![[Tags] chleb%2Bpszenno-%25C5%25BCytni%2Bbez%2Bwyrabiania Chleb pszenno-żytni bez zagniatania](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 3 190 times, 1 visits today)