Granola czekoladowa

Od kilku miesięcy regularnie przygotowuję domową granolę. Jest to dziecinnie proste, a daje ogromne możliwości skomponowania swojej ulubionej i zdrowej mieszanki bez zbędnych dodatków typu olej palmowy czy syrop glukozowo-fruktozowy, które występują w większości kupnych mieszanek. Granola to wspaniały sposób na smaczne i wartościowe śniadanie. Można podać ją z mlekiem, jogurtem, dołożyć do kaszy jaglanej czy wymieszać z owocami. Ja lubię wyjadać ją prosto ze słoika. A dziś zrobiłam wyjątkową granolę czekoladową.
granola%2Bczekoladowa Granola czekoladowa
Składniki
Do pieczenia
1 szklanka płatków orkiszowych
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki słonecznika
1/3 szklanki sezamu
1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
1/2 szklanki migdałów
(poruszonych np. w moździerzu)
150 g gorzkiej czekolady
(drobno posiekanej)
1/3 szklanki syropu klonowego
1 łyżka miodu
Bez pieczenia
1/3 szklanki posiekanych daktyli
1/3 szklanki posiekanej żurawiny
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki posiekanych moreli
1/3 szklanki jagód goji
granola%2Bczekoladowa Granola czekoladowa
Wszystkie ziarna wkładamy do dłużej miski, dodajemy miód, syrop klonowy i czekoladą. Dokładnie mieszamy składniki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na nią ziarna. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół przez około 15 minut. Co 5 minut mieszamy granolę.
granola%2Bczekoladowa Granola czekoladowa
Wyjmujemy blachę z granolą czekoladową, dodajemy suszone owoce i mieszamy wszystkie składniki. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i przekładamy zakręcanego do słoika.
Smacznego!

granola%2Bczekoladowa Granola czekoladowa

(Visited 495 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *