Lemon curd – krem cytrynowy

Lemon curd- krem cytrynowy to idealny krem do babeczek, tartaletek, bezy czy jako krem do tortu. Uwielbiam jego słodko-kwaśny smak i mogłabym go wyjadać prosto ze słoiczka. Domowy lemom curd nie ma sobie równych, więc spróbujcie go koniecznie

lemon%2Bcurd Lemon curd - krem cytrynowy
Składniki
200 g cukru pudru
(na TM może być zwykły)
Skórka z 3 cytryn
Sok z 3 cytryn
2 żółtka
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 g masła
lemon%2Bcurd Lemon curd - krem cytrynowy

Wszystkie składniki poza masłem zagotowujemy na niewielkim ogniu w rondelku z grubym dnem. Cały czas mieszamy krem za pomocą rózgi, trzeba uważać żeby się nie przypalił.

Gdy krem zgęstnieje i zacznie się gotować, zdejmujemy go z ognia i dodajemy masło. Jeszcze raz mieszamy krem. Jeżeli ma grudki, miksujemy go.

Gotowy krem przekładamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy go w lodówce przez maksymalnie 1 miesiąc.

lemon%2Bcurd Lemon curd - krem cytrynowy

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wsypujemy cukier i miksujemy 15s/obr.10. Dorzucamy skórkę z cytryn i ponownie miksujemy 20s/obr.10.
Dodajemy masło, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i podgrzewamy 20min/90’C/obr.2.
Na samym końcu zakładamy miarkę i miksujemy krem 25s/obr.6.
Gotowy krem przekładamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy go w lodówce przez maksymalnie 1 miesiąc.
Smacznego!

lemon%2Bcurd Lemon curd - krem cytrynowy

(Visited 3 308 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *