Jakiś rok temu kupiłam sobie książkę “Kipi kasza”, ale do tej pory nie korzystałam z niej. Wczoraj przeglądałam ją i w oko wpadło mi kilka smakowitych przepisów m.in. ten na muffiny gryczano-amarantusowe z żurawiną. Nie są to klasyczne i puszyste babeczki, a ciasto jest dużo bardziej suche. Są za to dużo zdrowsze od muffinek pieczonych na białej mące.
![[Tags] muffiny%2Bgryczane%2Bz%2B%25C5%25BCurawin%25C4%2585 Muffiny gryczano-amarantusowe z żurawiną](https://4.bp.blogspot.com/-d97hHv7Z-8Q/WVjWVayFh3I/AAAAAAAAH9o/FXwPN7l_NfceFkQKWF2giAjIbkM-2Pt-wCLcBGAs/s640/muffiny%2Bgryczane%2Bz%2B%25C5%25BCurawin%25C4%2585.jpg)
Składniki
(14-16 sztuk)
200 g mąki gryczanej
200 g mąki z amarantusa
100 g suszonej żurawiny
200 g brązowego cukru
(dałam 100 g i są słodkawe)
125 g masła
200 ml maślanki
3 jajka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
![[Tags] muffiny%2Bgryczane%2Bz%2B%25C5%25BCurawin%25C4%2585 Muffiny gryczano-amarantusowe z żurawiną](https://3.bp.blogspot.com/-Qmuu1lCsdx0/WVjWbXLxqnI/AAAAAAAAH9s/cESk8k3CvtUlGlmgf-9_eSeG09G4y9oMQCLcBGAs/s640/muffiny%2Bamarantus.jpg)
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz suszoną żurawiną. Jajka mieszamy z maślanką.
Rozpuszczamy masło, a następnie, cały czas mieszając, powoli wlewamy je od masy jajecznej.
Łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie mieszamy ze sobą.
Foremki na muffiny smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Moim muffinom wystarczyło 25 minut. Babeczki studzimy na kuchennej kratce.
![[Tags] muffiny%2Bgryczane%2Bz%2B%25C5%25BCurawin%25C4%2585 Muffiny gryczano-amarantusowe z żurawiną](https://3.bp.blogspot.com/-7KZCnhDsWog/WVjWkK2v79I/AAAAAAAAH9w/wW4y0YXBabow70CMN8me56idk6mnjMhJwCLcBGAs/s640/muffiny%2Bbezglutenowe%2Bz%2B%25C5%25BCurawin%25C4%2585.jpg)
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wsypujemy obie mąki, cukier, proszek do pieczenia oraz suszoną żurawinę. Mieszamy 5s/obr.3. Przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy masło i podgrzewczy 2min/70’C/obr.2. Dolewamy do masła maślankę i wbijamy jajka. Mieszamy 5s/obr.3.
Dokładamy suche składniki i mieszamy 15s/obr.3.
Foremki na muffiny smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Moim muffinom wystarczyło 25 minut. Babeczki studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!