Puszysty chleb bez wyrastania

Uwielbiam domowe chleby, nie stronię od tych z kilkukrotnym wyrastaniem, czy dojrzewaniem przez całą noc, ale są sytuacje awaryjne, kiedy potrzebuję zrobić chleb na już. Taki, który wystarczy wymieszać i wstawić do piekarnika. I to jest właśnie taki chleb, lekko słodki, nieco “chałkowaty” w smaku i ekspresowy. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w piekarniku i upiec. Puszysty chleb bez wyrastania jest gotowy dosłownie w kilka chwil.

chleb%2Bbez%2Bwyrastania Puszysty chleb bez wyrastania
Składniki
(mała keksówka)
500 g mąki pszennej
500 ml ciepłej wody
20 g pestek słonecznika
20 g nasion siemienia lnianego
20 g pestek dyni
5 łyżek płatków owsianych
20 g drożdży świeżych
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
chleb%2Bbez%2Bwyrastania Puszysty chleb bez wyrastania

Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże oraz sól i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane, dynię oraz mąkę i dokładnie mieszamy składniki.

Ciasto (jest bardzo luźne) przelewamy do formy posmarować masłem i wysyłanej mąką. Wierzch chleba możemy posypać ulubionymi ziarnami.
Zgodnie z oryginalnym przepisem należy włożyć chleb do piekarnika nagrzanego do 170’C i piec przez 40-45 minut do zezłocenia, ale mi popękała skórka w chlebie. Dlatego sugeruję, aby włożyć go do zimnego piekarnika , nastawić 170’C i piec przez około 50 minut na opcji góra-dół do zezłocenia.
Studzimy na kuchennej kratce.

chleb%2Bbez%2Bwyrastania Puszysty chleb bez wyrastania

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier, mąkę, wszystkie ziarna i sól i mieszamy 1min/obr.4.
Ciasto (jest bardzo luźne) przelewamy do formy posmarować masłem i wysyłanej mąką. Wierzch chleba możemy posypać ulubionymi ziarnami.
Zgodnie z oryginalnym przepisem należy włożyć chleb do piekarnika nagrzanego do 170’C i piec przez 40-45 minut do zezłocenia, ale mi popękała skórka w chlebie. Dlatego sugeruję, aby włożyć go do zimnego piekarnika , nastawić 170’C i piec przez około 50 minut na opcji góra-dół do zezłocenia.
Studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego!
Przepis po moich modyfikacjach z bloga Krzywa Kromeczka

chleb%2Bbez%2Bwyrastania Puszysty chleb bez wyrastania

(Visited 1 040 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *