Szwedzkie klopsiki chyba wszystkim kojarzą się z Ikeą. Powiem szczerze, że nie wiem, jak smakują te ikeowe, ale te z przepisu Jamiego Olivera zdecydowanie dają radę. Spróbujcie szwedzkich klopsików bezglutenowych.
![[Tags] klopsiki%2Bszwedzkie%2Bjamie%2Boliver Szwedzkie klopsiki bezglutenowe](https://1.bp.blogspot.com/-Q0o49nB1eC8/WW-5n0yYyGI/AAAAAAAAIBg/e2A8ubPUbikBb-Eq77-e3BJnDlHHOFG9wCLcBGAs/s640/klopsiki%2Bszwedzkie%2Bjamie%2Boliver.jpg)
Składniki
200 g chudej mielonej wołowiny
200 g chudej mielonej wieprzowiny
1/2 pęczka koperku
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki kminku
1 łyżka wódki
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżeczki dżemu żurawinowego
4 łyżki śmietany 12%
4 łyżki jogurtu naturalnego do podania
![[Tags] klopsiki%2Bszwedzkie%2Bjamie%2Boliver Szwedzkie klopsiki bezglutenowe](https://2.bp.blogspot.com/-9k7oFvAZMyU/WW-5wvlK11I/AAAAAAAAIBk/neVMeQO_7ToZ5Pb8LKNeMZNVp46NosDFACLcBGAs/s640/klopsiki%2Bszwedzkie%2Bjamie.jpg)
Do miski wkładamy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy większość drobno posiekanego koperku. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy dłońmi.
Masę mięsną dzielimy na 4 części i lekko zwilżonymi dłońmi z każdej z nich formujemy po 5 kulek.
Na gorącą patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy klopsiki. Posypujemy je kminkiem, zwiększamy ogień i smażymy, regularnie wstrząsając patelnią, aż się zarumienią.
Następnie wlewamy na patelnię z klopsikami łyżkę wódki i ostrożnie podpalamy ją zapałką. Czekamy aż płomienie zgasną i dodajemy dżem, śmietanę i ok. 2 łyżek wody. Gotujemy klopsiki na wolnym ogniu.
Klopsiki podajemy posypane resztą posiekanego koperku i przybrane kleksami jogurtu.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki “15 minut w kuchni” Jamiego Olivera.
![[Tags] klopsiki%2Bszwedzkie%2Bjamie%2Boliver Szwedzkie klopsiki bezglutenowe](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 751 times, 1 visits today)