Tarta czekoladowa z malinami

Połączenie malin i czekolady zawsze wywołuje na mojej twarzy szeroki uśmiech. Do tej tarty czekoladowej z malinami przymierzałam się chyba 2 lata, ale zawsze czegoś mi do niej brakowało, potem stwierdziłam, że jest zbyt kaloryczna. Wczoraj znowu w ręce wpadła mi książka Michela Roux właśnie z przepisem na to ciasto i po prostu musiałam je upiec. W końcu mi też się od życia coś należy.
Chwilowo mam totalny zjazd energetyczny, bo moje młodsze dziecię śpi w dzień ledwo 2 godziny i to na kawałki, a w nocy budzi się co pół godziny praktycznie z zegarkiem w ręku. Zasypia lepiej, gdy już się położę i to nie inaczej, jak na mnie. Także ostatnio praktycznie nie mam na nic czasu. Wyrwaną chwilę dla siebie czy bloga uważam niemal za cud.
Tarta czekoladowa z malinami jest przepyszna! Na pewno jeszcze ja zrobię, bo smakuje obłędnie. Zmieniłam w niej spód, pominęłam dodatek mięty i delikatnie zmodyfikowałam nadzienie.
tarta%2Bmalinowa%2Bz%2Bczekolad%25C4%2585 Tarta czekoladowa z malinami
Składniki
Ciasto
150 g mąki
(daję 100 g pszennej i 50 g krupczatki)
25 g cukru pudru
90 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli
Nadzienie
200 g malin
250 ml śmietany 36 %
200 g gorzkiej czekolady
25 g cukru pudru
50 g masła
tarta%2Bmalinowa%2Bz%2Bczekolad%25C4%2585 Tarta czekoladowa z malinami
Formę na tartę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut.
Schłodzone ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C do zarumienienia przez około 15-20 minut na opcji góra-dół. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Maliny kroimy na połówki i równomiernie rozkładamy na wystudzonym cieście.
W rondelku z grubym dnem na średnim ogniu zagotowujemy śmietankę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną na kawałki czekoladę i glukozę i ubijamy mikserem na gładką masę. Nadal miksując, dodajemy po kawałku masło.
Maliny zalewamy masą czekoladową j odstawiamy do ostygnięcia. Następnie chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy schłodzone, ale nie prosto z lodówki.
tarta%2Bmalinowa%2Bz%2Bczekolad%25C4%2585 Tarta czekoladowa z malinami
Przepis na Thermomix
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 30s/obr.5.
Formę na tartę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut.
Schłodzone ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C do zarumienienia przez około 15-20 minut na opcji góra-dół.
Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Maliny kroimy na połówki i równomiernie rozkładamy na wystudzonym cieście.
Do suchego naczynia wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i miksujemy 10s/obr.10. Zgarniamy czekoladę ze ścianek i ponownie miksujemy 5s/obr.10. Przekładamy czekoladę do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wlewamy śmietanę i podgrzewamy 4min/100’C/obr.2. Zakładamy motylek i dodajemy czekoladę oraz cukier puder, przykrywamy miarką i mieszamy 30s/obr.3. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i ponownie mieszamy 30s/obr.3. Odstawiamy do ostygnięcia i zalewamy maliny masą czekoladową.
Następnie chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy schłodzone, ale nie prosto z lodówki.
tarta%2Bmalinowa%2Bz%2Bczekolad%25C4%2585 Tarta czekoladowa z malinami
Smacznego!

tarta%2Bmalinowa%2Bz%2Bczekolad%25C4%2585 Tarta czekoladowa z malinami

(Visited 1 626 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *