Za oknem upał i osobiście mogłabym się obyć praktycznie bez jedzenia, ale na straganach są takie piękne cukinie, że nie mogę im się oprzeć. Zupa krem z cukinii to idealna propozycja na letni sezonowy obiad, spróbujcie sami.
![[Tags] zupa%2Bz%2Bcukini Zupa krem z cukinii](https://3.bp.blogspot.com/-Vf3X4w8TOLc/WX3E8P3GJxI/AAAAAAAAIE4/dvhEGQpXIVMDXPg2xMqPQOAp8MDE2r4hACLcBGAs/s640/zupa%2Bz%2Bcukini.jpg)
Składniki
500 g cukinii
1/2 l bulionu warzywnego
50 g cebuli
40 g serka topionego lub mascarpone
10 g masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
![[Tags] zupa%2Bz%2Bcukini Zupa krem z cukinii](https://4.bp.blogspot.com/-p-MYYlfVEIk/WX3FCdHSurI/AAAAAAAAIE8/DBVj1QFXgG4PHpC-znUayxPrJ5qG3CbUQCLcBGAs/s640/ZUPA%2BKREM%2Bz%2Bcukini.jpg)
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i chwilę przesmażamy na niej warzywa. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i podpiszemy przez kilka minut. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Dodajemy serek, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na gładką masę. Zupę możemy podać z grzankami lub uprażonymi pestkami słonecznika.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy rozkrojoną cebulę i ząbek czosnku. rozdrabniamy 3s/obr.5. i zgarniamy ja kopystką na dno.
Dodajemy pokrojoną na kawałki cukinię, bulion warzywny, sól i pieprz i gotujemy 15min/100’C/obr.1.
dokładamy masło oraz serek i miksujemy 1 min/obr.1-8 (stopniowo).
Zupę możemy podać z grzankami lub uprażonymi pestkami słonecznika
Smacznego!Przepis pochodzi z książki “Kulinarne ABC”.
![[Tags] zupa%2Bz%2Bcukini Zupa krem z cukinii](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 3 092 times, 1 visits today)