Czy są tu fani “Ulicy Czereśniowej”? Jakiś czas temu recenzowałam na blogu książkę “Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej”, a dziś przyszedł czas na przetestowanie pierwszego przepisu. Zrobiłam twarogowe babeczki malinowe Ellen. W oryginale wprawdzie były to babeczki truskawkowe, ale dopasowałam przepis do sezonowych owoców.
Babeczki są z kruchego i mało słodkiego ciasta z pysznym malinowo-twarogowym nadzieniem, które na pewno jeszcze wykorzystam przy okazji innych wypieków.
Jeżeli macie dzieci, to możecie (tak jak zachęcają bohaterowie książki) przygotować babeczki malinowe z Ulicy Czereśniowej wspólnie z nimi. Dobra zabawa gwarantowana.
![[Tags] babeczki%2Bmalinowe%2Bulica%2Bczere%25C5%259Bniowa Babeczki malinowe z Ulicy Czereśniowej](https://4.bp.blogspot.com/-DkX_K_BuSuk/WYdmVJnDIXI/AAAAAAAAIIA/giB7oE8UFzQHUb-V1ykhkhx1bW8GEnS5ACLcBGAs/s640/babeczki%2Bmalinowe%2Bulica%2Bczere%25C5%259Bniowa.jpg)
Składniki
(na 10 sztuk)
Ciasto
125 g mąki + 10 szt do dekoracji
100 g chudego twarogu
3 łyżki oleju rzepakowego
1-2 łyżki słodkiej śmietanki albo mleka
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
150 g malin + 10 sztuk do dekoracji
70 g chudego twarogu
3 łyżki zmielonych migdałów
(do TM mogą być całe)
1 łyżeczka cukru
![[Tags] babeczki%2Bmalinowe%2Bulica%2Bczere%25C5%259Bniowa Babeczki malinowe z Ulicy Czereśniowej](https://2.bp.blogspot.com/-A4Xa0hJzPvU/WYdma6u55PI/AAAAAAAAIIE/83GNH5O7UpMWI0GQJ7KUpM6SRRJRZyUlACLcBGAs/s640/babeczki%2Btwarogowe%2Bz%2Bmalinami.jpg)
W misce mieszamy twaróg z cukrem waniliowym i olejem. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto.
Stół podsypujemy mąką i wykładamy na niego ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 2 mm i foremką lub szklaną wykrawamy 10 krążków o średnicy 8 centymetrów. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z reszty ciasta formujemy wałeczki i doklejamy je do krążków jako brzegi. Za pomocą pędzelka smarujemy babeczki śmietanką lub mlekiem a potem ich wnętrze nakłuwamy widelcem, żeby przy pieczeniu nie porobiły się pęcherze.
Babeczki pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 15-20 minut do zezłocenia na środkowej półce i w piekarniku nagrzanym do 200’C. Wyjmujemy blachę i zostawiamy na niej babeczki do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Maliny myjemy i blendujemy. Twaróg mieszamy z cukrem i migdałami, dodajemy maliny i dokładnie łączymy składniki. Gotowym kremem malinowym napełniamy babeczki dekorujemy je malinami. Można także ozdobić je listkami mięty lub melisy. Po przygotowaniu, chowamy babeczki na co najmniej pół godziny do lodówki.
![[Tags] babeczki%2Bmalinowe%2Bulica%2Bczere%25C5%259Bniowa Babeczki malinowe z Ulicy Czereśniowej](https://2.bp.blogspot.com/-MJkWSTqY4Yg/WYdny86D93I/AAAAAAAAIIQ/70wsPnf_Q-kxFrHD0rBZC8-uQmkfFC72wCLcBGAs/s640/babeczki%2Bz%2Bmalinami%2Bulica%2Bczere%25C5%259Bniowa.jpg)
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy twaróg, mąkę, cukier waniliowy, olej i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto 2min/Interwał.
Stół podsypujemy mąką i wykładamy na niego ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 2 mm i foremką lub szklaną wykrawamy 10 krążków o średnicy 8 centymetrów. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z reszty ciasta formujemy wałeczki i doklejamy je do krążków jako brzegi. Za pomocą pędzelka smarujemy babeczki śmietanką lub mlekiem a potem ich wnętrze nakłuwamy widelcem, żeby przy pieczeniu nie porobiły się pęcherze.
Babeczki pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 15-20 minut do zezłocenia na środkowej półce i w piekarniku nagrzanym do 200’C. Wyjmujemy blachę i zostawiamy na niej babeczki do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Maliny myjemy i odstawiamy do ocieknięcia. Do naczynia miksującego wkładamy migdały i miksujemy 30s/obr.10. Dokładamy maliny, twaróg oraz cukier i miksujemy 1 min/obr.6.
Gotowym kremem malinowym napełniamy babeczki dekorujemy je malinami. Można także ozdobić je listkami mięty lub melisy. Po przygotowaniu, chowamy babeczki na co najmniej pół godziny do lodówki.
Smacznego!