Jak zachęcić dzieci do jedzenia bakalii i różnych ziaren? Bardzo prosto, wystarczy zamknąć je w formie słodkiego batona, od razu zyskują na atrakcyjności. Taki baton to zdrowa i smaczna propozycja na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Wilk syty i owca cała. Domowe batoniki energetyczne to także smaczna propozycja na drugie śniadanie do szkoły.
![[Tags] batony%2Benergetyczne Domowe batoniki energetyczne](https://1.bp.blogspot.com/-OHxkUr2c5Po/WahwAvdhkqI/AAAAAAAAIRU/vVC9_wuWveUreubfSQqIyXa-v84giU6XwCLcBGAs/s640/batony%2Benergetyczne.jpg)
Składniki
200 g drobnych płatków owsianych
50 g suszonych moreli
25 g rodzynek
25 g owoców goji
5 łyżek siemienia lnianego
szczypta soli himalajskiej
2 łyżki amarantusa ekspandowanego
1-2 łyżki soku z cytryny
100 ml melasy z chleba świętojańskiego
lub miodu
75 ml oleju roślinnego
75 ml letniej wody
![[Tags] batony%2Benergetyczne Domowe batoniki energetyczne](https://3.bp.blogspot.com/-fW-xju_Fcq0/Wahv2Wo-kUI/AAAAAAAAIRQ/anPxvEM-LfIeJQ-dNdoxtUGVjf94VaPrACEwYBhgL/s640/batony.jpg)
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce, dolewamy olej, melasę z chleba świętojańskiego i sok z cytryny i miksujemy. Dolewamy wodę i mieszamy całość. Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia, masa powinna być zwarta.
Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno naczynia wykładamy gotową masę, rozkładamy ją na grubość około 2 cm, mocno dociskamy do dna i wyrównujemy powierzchnię.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy na opcji góra-dół przez 20-30 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni.
Upieczony baton wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy go do przestygnięcia i kroimy na mniejsze kawałki około 3cm x 8cm.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy morele i rozdrabniamy 7s/obr.5. Dokładamy pozostałe suche składniki, dolewamy olej, melasę z chleba świętojańskiego, sok z cytryny i miksujemy 25s/obr.6. Dolewamy wodę i mieszamy 15s/obr.5. Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia, masa powinna być zwarta.
Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno naczynia wykładamy gotową masę, rozkładamy ją na grubość około 2 cm, mocno dociskamy do dna i wyrównujemy powierzchnię.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy na opcji góra-dół przez 20-30 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni.
Upieczony baton wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy go do przestygnięcia i kroimy na mniejsze kawałki około 3cm x 8cm.
Smacznego!
Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z książki “Mama Alergika gotuje”.