Domowy przecier pomidorowy

Domowy przecier pomidorowy nie ma sobie równych. Używam go do gotowania zupy pomidorowej, na jego bazie przygotowuję sos do spaghetti lub do gołąbków, a część zawsze wypijam na surowo, doprawiając jedynie lekko solą i pieprzem.

Przełom sierpnia i września to idealna pora na przygotowanie przetworów z pomidorów. Pomidory są wtedy dojrzałe i tanie, choć ja już teraz za moje płaciłam 1,50 zł/kg. Uważam, że to dobra cena. Na przeciery najlepiej nadają się podłużne gatunki pomidorów np. Lima, które są mięsiste i mają niewielkie gniazda nasienne. Warto poszukać bardzo dojrzałych owoców, dzięki czemu przecier będzie naturalnie słodki, a pomidory będą się szybciej rozpadać.

Przydatny wpis:
Jak przygotować słoiki i pasteryzować przetwory?

przecier%2Bpomidorowy Domowy przecier pomidorowy
Składniki
1,2 kg podłużnych pomidorów np. Lima
1 płaska łyżeczka soli
przecier%2Bpomidorowy Domowy przecier pomidorowy
Pomidory myjemy i wycinamy szypułkę. Jedni obierają pomidory ze skórki, inni nie, wszystko zależy od Was, czy wolicie dłużej je obierać, czy przecierać. Pomidory kroimy na ćwiartki, zasypujemy solą i wkładamy do dużego garnka, co jakiś czas mieszamy i gotujemy tak długo, aż się całkiem rozpadną.
Rozgotowane pomidory przecieramy partiami przez gęste sito, mieszając je drewnianą łyżką. Najlepiej przecierać je niewielkimi porcjami, a to co zostanie na sicie wyrzucać.
Przetartą masę ponownie zagotowujemy i gotujemy tak długo, aż znaczna część wody z pomidorów odparuje, a przecier zgęstnieje.
Gorący przecier przelewamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem na kilka minut, a następnie pasteryzujemy w piekarniku lub tradycyjnie w garnku.
Przepis na Thermomix
Pomidory myjemy i wycinamy szypułkę. Ja pomidorów nie obieram ze skórki, bo w Thermomixie wszystko ładnie się miksuje i nie ma po nich śladu.
Pomidory kroimy na ćwiartki i wkładamy je do naczynia miksującego, wsypujemy sól. Niektórzy dodają też łyżeczkę cukru, ale ja uważam, że cukier jest zbędny. Moje pomidory były bardzo dojrzałe i słodkie same w sobie. Jeżeli przecier okaże się zbyt kwaśny, zawsze można go dosłodzić po ugotowaniu.
Pomidory miksujemy 5s/obr.8, na pokrywę zakładamy koszyczek i gotujemy 30min/Varoma/obr.2. Zakładamy miarkę i miksujemy 20s/obr.10.
Gorący przecier przelewamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem na kilka minut, a następnie pasteryzujemy w piekarniku lub tradycyjnie w garnku.

Smacznego!

 

przecier%2Bpomidorowy Domowy przecier pomidorowy

(Visited 2 584 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *