Wczoraj wróciliśmy z wakacji i powoli odnajdujemy się w naszej codzienności. Mam nadzieję, że po weekendzie zacznę nadrabiać blogowe zaległości, bo mam dla Was kilka fajnych przepisów m.in. na pikantny ketchup i dżem z aronii. Dziś na szybko zrobiłam foccacię z oliwkami i rozmarynem, którą razem z mężem bardzo lubimy. Nie pojawiła się jeszcze na blogu, bo przeważnie piekę ją późnym wieczorem i zależy nam na zjedzeniu jej póki jest gorąca. Wybaczcie więc niezbyt udane zdjęcia, bo bardzo się spieszyłam, żeby je zrobić i podzielić się z Wami przepisem na foccacię.
![[Tags] foccacia%2Bz%2Boliwkami Foccacia z oliwkami i rozmarynem](https://3.bp.blogspot.com/-nsQVPRpdGNE/WaG9Z2TJreI/AAAAAAAAINc/n5XZotddgFYWlCuNzd0T81M58O1PpRzjACLcBGAs/s640/foccacia%2Bz%2Boliwkami.jpg)
Składniki
(Forma 32cm)
Ciasto
200 g mąki pszennej
150 ml letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
15 g drożdży
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
Dodatki
1-2 łyżki oliwy z oliwek
10-15 czarnych oliwek
1 łyżeczka rozmarynu
sól gruboziarnista
![[Tags] foccacia%2Bz%2Boliwkami Foccacia z oliwkami i rozmarynem](https://1.bp.blogspot.com/-OjzJebl2Gv4/WaG9fOsR9RI/AAAAAAAAINg/9eQYasvbW-8vD1V5jMexDKT5Qo9D8IWCgCLcBGAs/s640/foccacia.jpg)
Drożdże zasypujemy cukrem i rozpuszczamy w letniej wodzie. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy jednolite ciasto. Dodajemy oliwę i ponownie zagniatamy. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy na placek i przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do okrągłej formy. Ciasto smarujemy oliwą, posypujemy solą i rozmarynem i układamy na nim oliwki, lekko je wciskając w ciasto.
Focaccię odstawiamy na 15 minut do wyrastania i nagrzewamy piekarnik.
Pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 220’C na opcji góra-dół przez 15-20 minut do zarumienienia. Podajemy gorącą z podgrzaną oliwą z oliwek.
![[Tags] foccacia%2Bz%2Boliwkami Foccacia z oliwkami i rozmarynem](https://3.bp.blogspot.com/-Pb7leZT_Ot8/WaG9oWVaDDI/AAAAAAAAINk/mXrZmMmshUULfBH0ISYg4Cd_oxqPP_a5QCLcBGAs/s640/foccacia%2Boliwki%2Brozmaryn.jpg)
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, wsypujemy drożdże i dodajemy cukier. Podgrzewamy 2.5min/37’C/obr.2. Wsypujemy mąkę i sól, dodajemy oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto 2,5min/Interwał. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy na placek i przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do okrągłej formy. Ciasto smarujemy oliwą, posypujemy solą i rozmarynem i układamy na nim oliwki, lekko je wciskając w ciasto.
Focaccię odstawiamy na 15 minut do wyrastania i nagrzewamy piekarnik.
Pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 220’C na opcji góra-dół przez 15-20 minut do zarumienienia. Podajemy gorącą z podgrzaną oliwą z oliwek.