Ketchup z cukinii

Ostatni tydzień spędziłam z mamą i dziećmi na działce. Wykorzystałam to, że miałam pomoc przy dzieciach i przerobiłam przez te kilka dni 23 kg pomidorów, jakieś 10 kg aronii i po 5 kg cukinii i malin. Praktycznie nie wychodziłam z kuchni i muszę przyznać, że czuję lekki przesyt, ale i ogromną satysfakcję. Do ketchupu z cukinii przymierzałam się od co najmniej dwóch lat, ale coś mi zawsze stawało na przeszkodzie. W końcu się zmobilizowałam i żałuję, że zrobiłam to dopiero teraz, bo ten ketchup jest przepyszny i w ogóle nie czuć w nim cukinii. Ma wyrazisty i wyraźnie pomidorowy smak. Zrobiłam go tyle, że jestem już zabezpieczona na cały rok.
ketchup%2Bz%2Bcukinii Ketchup z cukinii
Składniki
(Na TM używamy połowy składników)
1,5 kg cukinii
(obranej i bez pestek)
400 g cebuli
400 g koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki cukru (370 g)
3/4 szklanki octu 10% (180 g)
1-2 łyżki soli
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
ketchup%2Bz%2Bcukinii Ketchup z cukinii
Jeżeli cukinia jest młoda i nie ma dużych pestek, nie wydrążam jej, a jedynie obieram ze skórki. Cukinię i cebulę ścieramy na grubych oczkach tarki, zasypujemy solą i odstawiamy na 2-3h, żeby puściła sok. Następnie zaczynamy ją gotować na niewielkim ogniu i gotujemy przez około 30-40 minut, aż odparuje z niej większość wody.
Następnie dodajemy do cukinii cukier i ocet, mieszamy i gotujemy przez kolejne 30 minut. Po tym czasie doprawiamy cukinię koncentratem pomidorowym oraz obiema paprykami. Dokładnie mieszamy i gotujmy jeszcze przez 10 minut. Na koniec miksujemy ketchup na gładki mus. Jeżeli jest taka potrzeba, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
Gorący ketchup przelewamy do wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy całkowitego do ostygnięcia.
Przepis na Thermomix
Ponieważ porcja podana w przepisie nie mieści się w Thermomixie, zmniejszamy ilość wszystkich składników o połowę. Używamy odpowiednio: 750 g cukinii, 200 g cebuli, 200 g koncentratu, 185 g cukru, 90 g octu, 1/2-1 łyżki soli, 1 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki.
Jeżeli cukinia jest młoda i nie ma dużych pestek, nie wydrążam jej, a jedynie obieram ze skórki.
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną na kawałki cukinię i cebulę. Rozdrabniamy 15s/obr.7. Odlewamy trochę soku z cukinii, zasypujemy solą, zakładamy motylek, a na pokrywie stawiamy koszyczek i gotujemy 15min/Varoma/obr.2.
Następnie dodajemy cukier i ocet, stawiamy koszyczek i gotujemy 10min/100’C/obr.2.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, stawiamy koszyczek i ponownie gotujemy 10min/Varoma/obr.2. Na samym końcu wyjmujemy motylek i miksujemy ketchup na gładki mus 30s/obr.8.

Gorący ketchup przelewamy do wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię.

ketchup%2Bz%2Bcukinii Ketchup z cukinii

(Visited 3 859 times, 3 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *