Przełom sierpnia i września to gorący okres jeżeli chodzi o przygotowywanie przetworów. Oprócz oczywistej klasyki takiej jak ogórki kiszone, przeciery pomidorowe, czy powidła śliwkowe warto przygotować kilka mniej oczywistych propozycji. Dziś polecam Wam konfiturę z aronii i jabłek. Jest lekko cierpka, przypomina mi dżem z czarnej porzeczki. Wspaniale komponuje się z pieczonym mięsem i wędlinami, a ja zamierzam używać jej także do przekładania bezy i jako nadzienie do kruchych rogalików.
Dżem ten jest naturalnie gęsty i nie potrzeba do niego żadnych żelfiksów, co tylko podwyższa jego wartość. Ostatnio dodałam go także do herbaty na sposób rosyjski, więc w takiej wersji będzie świetną propozycją na chłodne zimowe wieczory.
![[Tags] d%25C5%25BCem%2Baroniowy Konfitura z aronii i jabłek](https://4.bp.blogspot.com/-9k9DetPHP0M/WaR6b5kxVtI/AAAAAAAAIOs/AewrXnfVNK0K14LKQlpENkICcj9sYauZgCLcBGAs/s640/d%25C5%25BCem%2Baroniowy.jpg)
Składniki
1/2 kg aronii
1/2 kg jabłek
300 g cukru
1 łyżeczka cynamonu mielonego
3-5 goździków
![[Tags] d%25C5%25BCem%2Baroniowy Konfitura z aronii i jabłek](https://3.bp.blogspot.com/-261h1CXZ6i8/WaR59hQPqvI/AAAAAAAAIOo/oVTt0XldyDoe7u4gE2rkV4FDzbs0D8FOwCLcBGAs/s640/d%25C5%25BCem%2Bz%2Baronii%2Bi%2Bjab%25C5%2582ek.jpg)
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy je na grubych oczkach tarki i dusimy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Trzeba uważać, żeby jabłka się nie przypaliły i często je mieszać.
Owoce aronii miksujemy, dodajemy do nich cukier, cynamon i goździki. Przekładamy je do garnka z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy jabłka i dusimy na wolnym ogniu przez około pół godziny, aż dżem mocno zgęstnieje.
Dżem przelewamy do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcamy. Odwracamy je do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Przepis na Thermomix
Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je na kawałki. Do naczynia miksującego wkładamy jabłka i miksujemy 20s/obr.7. Dodajemy umytą aronię bez szypułek, cukier, cynamon i goździki i miksujemy 20s/obr.8. Dżem gotujemy 20 min/Varoma/obr. 2 i ponownie miksujemy 20s/obr.7.
Dżem przelewamy do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcamy. Odwracamy je do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!
Przepis pochodzi z Przepisowni.
![[Tags] d%25C5%25BCem%2Baroniowy Konfitura z aronii i jabłek](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 5 936 times, 1 visits today)