Puszyste placki z jabłkami to mój ulubiony letni obiad lub weekendowe śniadanie. Są niezwykle puszyste i delikatne, dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego świetnie nadają się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Można jeść je same, z dodatkiem śmietany lub posypane cukrem pudrem, co kto lubi.
![[Tags] placki%2Bz%2Bjab%25C5%2582kami Puszyste placki z jabłkami](https://3.bp.blogspot.com/-6ELcOKHCq84/WZApFoJd-kI/AAAAAAAAIKQ/qFslXHiPr_kuUbspljdfdmGlp3YxsqysgCLcBGAs/s640/placki%2Bz%2Bjab%25C5%2582kami.jpg)
Składniki
5 kwaśnych jabłek
200 g mąki pszennej
170 ml mleka
2 jajka
(oddzielnie białka i żółtka)
1 łyżka oleju
3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
![[Tags] placki%2Bz%2Bjab%25C5%2582kami Puszyste placki z jabłkami](https://2.bp.blogspot.com/-R7BVTOCKB_s/WZApUuBKhfI/AAAAAAAAIKU/ESFtq00tbDQR65E71NycyHFb4fsPjksgQCLcBGAs/s640/placki%2Bz%2Bjab%25C5%2582kami%2Bpuszyste.jpg)
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
Rozmącone żółtka mieszamy z mlekiem, olejem, cukrem i cynamonem. Dodajemy do nich mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy składniki, aż ciasto stanie się gładkie bez żadnych grudek. Dodajemy do masy jabłka i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta jabłkowego, delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta. Placuszki smażymy na złoty kolor po mniej więcej minucie z każdej strony.
Placki możemy podać same lub z dodatkiem cukru pudru, kwaśnej śmietany lub kremowego serka np. Bielucha lub naturalnego serka homogenizowanego. Można także posypać je cynamonem.
![[Tags] placki%2Bz%2Bjab%25C5%2582kami Puszyste placki z jabłkami](https://2.bp.blogspot.com/-gSfzth6yK_0/WZAp2D9d4WI/AAAAAAAAIKc/7tKS_Jh6wpEeCxO_6DGIWl7JF0Ir6yugQCLcBGAs/s640/placki%2Bpuszyste%2Bjab%25C5%2582kowe.jpg)
Przepis na Thermomix
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki. Do naczynia miksującego wkładamy połowę jabłek i rozdrabniamy 4s/obr.4. Przekładamy do innego naczynia i powtarzamy z drugą połową jabłek. Jabłka wyjmujemy z TM i odstawiamy.
Naczynie myjemy i wycieramy do sucha. Zakładamy motylek, wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę 3min/obr.4. Przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy żółtka, mleko, olej, cukier i cynamon. Mieszamy 20s/obr.9. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy 30s/obr.6. Dodajemy jabłka i mieszamy 30s/noże wsteczne/obr.4. Przelewamy ciasto do dużej miski i na samym końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy za pomocą kopystki do połączenia się składników.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta. Placuszki smażymy na złoty kolor po mniej więcej minucie z każdej strony.
Placki możemy podać same lub z dodatkiem cukru pudru, kwaśnej śmietany lub kremowego serka np. Bielucha lub naturalnego serka homogenizowanego. Można także posypać je cynamonem.
Smacznego!