To mój pierwszy chleb piwny. Upiekłam go w połowie z mąki żytniej, a w połowie z pszennej razowej. Nie jest to puszysty i delikatny chlebek. Ma wyrazisty smak, zbity wilgotny miąższ i dość twardą, ale chrupiącą skórkę. Następnego dnia był równie smaczny i wilgotny w środku. W domu zdania na jego temat były podzielone. Na pewno nie jest to chleb, który posmakuje każdemu, ale znajdzie swoich amatorów, którzy będą się nim zajadali.
![[Tags] chleb%2Bpiwny Chleb piwny](https://3.bp.blogspot.com/-74--FzvJYAo/Wa_O4YdagCI/AAAAAAAAISw/aRQvpkmre64R7frTSHj30AGAdpbXOMrGQCLcBGAs/s640/chleb%2Bpiwny.jpg)
Składniki
450 g mąki żytniej
450 g mąki pszennej razowej
150 g aktywnego zakwasu
350 ml piwa + 2 łyżki do posmarowania
150 ml letniej wody
20 g suchych drożdży
1 łyżka soli
![[Tags] chleb%2Bpiwny Chleb piwny](https://4.bp.blogspot.com/-gxrZmqUkw80/Wa_PAPqytuI/AAAAAAAAIS0/WjKAoKbC9XQjun0kv3bNyOUB-u-xdQAgwCLcBGAs/s640/chleb%2Bna%2Bpiwie.jpg)
W dużej misce mieszamy obie mąki, dodajemy zakwas, drożdże, piwo, sól i wodę. Wyrabiamy ciasto, przekładamy do dużej ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Formujemy bochenek i układamy go na blasze. Przed pieczeniem smarujemy go piwem. Chleb pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 220’C.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, piwo, dodajemy obie mąki, sól, drożdże i zakwas. Wyrabiamy 3min/Interwał. Ciasto przekładamy do dużej ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Formujemy bochenek i układamy go na blasze. Przed pieczeniem smarujemy go piwem. Chleb pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 220’C.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki “Chleb. Domowy wypiek”.
![[Tags] chleb%2Bpiwny Chleb piwny](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 809 times, 1 visits today)