Mięso na blogu pojawia się wyjątkowo rzadko, choć przygotowuję je przynajmniej 3-4 razy w tygodniu. Ostatnio zasmakowałam w medalionach z kurczaka z w sosie śmietanowo-kaparowym. Mięso jest delikatne, mięciutkie, a sos kremowy i dzięki dodatkowi kaparów- wyrazisty.
![[Tags] medaliony%2Bz%2Bkurczaka%2Bz%2Bkaparami Medaliony z kurczaka w sosie śmietanowo-kaparowym](https://3.bp.blogspot.com/-CD30UXJNMlg/Wb0e_0ITbmI/AAAAAAAAIVU/cC_nSqYcaNgPZUD5fWuWjlj-ny_2t9zwwCLcBGAs/s640/medaliony%2Bz%2Bkurczaka%2Bz%2Bkaparami.jpg)
Składniki
Podwójny filet z kurczaka
2 male cebule
1 ząbek czosnku
2 czubate łyżki kaparów
1/2 szklanki cydru
100 g śmietany 18%
2-3 łyżki soku z cytryny
mąka do panierowania
sól i pieprz
![[Tags] medaliony%2Bz%2Bkurczaka%2Bz%2Bkaparami Medaliony z kurczaka w sosie śmietanowo-kaparowym](https://1.bp.blogspot.com/-zW6PS6Q2WME/Wb0fZdv_R0I/AAAAAAAAIVY/iQtpKinfQmMWWMSy9A5AGLRZ5qhC6Uf_ACLcBGAs/s640/medaliony%2Bz%2Bkurczaka%2Bsos%2Bkaparowy.jpg)
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na medaliony. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron i obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron na rumiano.
W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i drobno siekamy czosnek.
Zrumienione mięso zdejmujemy na chwilę z patelni. Na patelnię (bez jej mycia) dolewamy olej i wsypujemy cebulę, czosnek i kapary. Podduszamy przez kilka minut i dolewamy cydr. Doprowadzamy sos do wrzenia, redukujemy go przez jakieś 2-3 minuty i dokładamy usmażonego kurczaka. Dusimy przez 3 minuty, dokładamy śmietanę, mieszamy z sosem i gdy składniki się połączą, wyłączamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Kurczak najsmaczniejszy jest tuż po przyrządzeniu.
Smacznego!
![[Tags] medaliony%2Bz%2Bkurczaka%2Bz%2Bkaparami Medaliony z kurczaka w sosie śmietanowo-kaparowym](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 1 082 times, 1 visits today)