Jesień i zima to czas infekcji. My się wspomagamy
sokiem z czarnego bzu. Podawałam Wam już w tym roku jeden przepis na taki sok, ale ponieważ choróbska nas atakują, postanowiłam zwiększyć nasze zapasy i przygotowałam kolejna partię bzowego soku. Tym razem wzbogaciłam go dodatkiem cytryny. Ten
sok z czarnego bzu z cytryną jest zdecydowanie bardziej rzadki, ale smakuje równie dobrze. Ja od jakiś dwóch tygodni każdy dzień zaczynam od herbaty z czarnym bzem. To zdrowy nawyk w sezonie jesienno-zimowym i wart naśladowania.
![[Tags] sok%2Bbez%2Bczarny%2Bthermomix Sok z czarnego bzu z cytryną](https://4.bp.blogspot.com/-5X7m2KRETDk/WclHx3IXyKI/AAAAAAAAIWo/j0FrNl561TM2k1uoBx9k-_5vO2--T4nwQCLcBGAs/s640/sok%2Bbez%2Bczarny%2Bthermomix.jpg)
Składniki
1 kg owoców czarnego bzu
600 g cukru
200 ml wody
sok z 1 cytryny
![[Tags] sok%2Bbez%2Bczarny%2Bthermomix Sok z czarnego bzu z cytryną](https://1.bp.blogspot.com/-xehMNxSNSn8/WclIiV7RxrI/AAAAAAAAIWs/Up961CzoJm8rD2ML7IPTtvWueUYqPcc8wCLcBGAs/s640/sok%2Bz%2Bczarnego%2Bbzu%2Bz%2Bcytryna.jpg)
Owoce bzu musimy dobrze przygotować. Do jedzenia nadają się jedynie dojrzałe czarne kuleczki. Wszystkie łodyżki i zielone owoce musimy wyrzucić, bo zawierają toksyny. Bez najłatwiej obiera się za pomocą widelca.
Owoce bzu myjemy pod zimną wodą i przekładamy je do garnka z grubym dnem, zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-40 minut. Następnie przecedzamy bzową pulpę za pomocą gęstego sitka lub gazy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i ponownie zagotowujemy.
Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek, mocno zakręcamy i pasteryzujemy.
![[Tags] sok%2Bbez%2Bczarny%2Bthermomix Sok z czarnego bzu z cytryną](https://3.bp.blogspot.com/-zLtoT1qqa_U/WclJw9oqt6I/AAAAAAAAIW0/8AqFEVJ-8i4rJDX0rSxBv9gGRwi3y3fcwCLcBGAs/s640/sok%2Bbzowy%2Bthermomix.jpg)
Przepis na Thermomix
Owoce bzu musimy dobrze przygotować. Do jedzenia nadają się jedynie dojrzałe czarne kuleczki. Wszystkie łodyżki i zielone owoce musimy wyrzucić, bo zawierają toksyny. Bez najłatwiej obiera się za pomocą widelca. Owoce bzu myjemy pod zimną wodą.
Do naczynia miksującego wlewamy wodę. Do koszyczka wsypujemy 400 g owoców i 200 g cukru. Zakładamy przystawkę Varoma i wsypujemy pozostały bez oraz cukier. Gotujemy 30min/Varoma/obr.2. Następnie lekko odciskamy owoce do naczynia miksującego, dodajemy sok z cytryny i mieszamy 10s/obr.5.
Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek, mocno zakręcamy i pasteryzujemy.
Smacznego!
![[Tags] sok%2Bbez%2Bczarny%2Bthermomix Sok z czarnego bzu z cytryną](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 9 432 times, 1 visits today)