Makaron z bazyliowym pesto i zielonym groszkiem

Uwielbiam to danie zarówno za jego smak, jak i prostotę przygotowania. Moja córka jest bardzo “kluskowa”, wiec makaronu mam zawsze pełne szafki. W lodówce stoi także słoiczek pełen domowego pesto. Gdy nie mam czasu lub weny do przygotowania obiadu podaję właśnie ten makaron z bazyliowym pesto i zielonym groszkiem. Praktycznie sam się robi. Wystarczy ugotować ulubiony makaron, w trakcie gotowania dorzucić do niego groszek, a później pozostaje wymieszanie go z pesto i parmezanem. Ot i cala filozofia, a smaczne danie gotowe.

makaron%2Bz%2Bpesto%2Bi%2Bgroszkiem%2Bzielonym Makaron z bazyliowym pesto i zielonym groszkiem
Składniki
(2 porcje)
150 g makaronu np. muszelki
1/2 szklanki zielonego groszku
(może być mrożony)
3 czubate łyżki zielonego pesto
garść startego parmezanu

sól i pieprz do smaku

makaron%2Bz%2Bpesto%2Bi%2Bgroszkiem%2Bzielonym Makaron z bazyliowym pesto i zielonym groszkiem
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania do garnka z makaronem dorzucamy groszek.

Do odcedzonego makaronu dokładamy pesto oraz większość parmezanu i dokładnie mieszamy składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerze i posypujemy pozostałą częścią parmezanu.

makaron%2Bz%2Bpesto%2Bi%2Bgroszkiem%2Bzielonym Makaron z bazyliowym pesto i zielonym groszkiem
Smacznego!

makaron%2Bz%2Bpesto%2Bi%2Bgroszkiem%2Bzielonym Makaron z bazyliowym pesto i zielonym groszkiem

(Visited 659 times, 2 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *