Ciasto piernikowe z jabłkami

Delikatne ciasto o wyraźnym aromacie piernika. Dzięki dodatkowi jabłka ciasto jest wilgotne i puszyste. Można przygotować je na Święta zamiast tradycyjnego piernika, szczególnie, że zrobienie tego ciasta piernikowego z jabłkami zajmuje dosłownie chwilę.
ciasto%2Bpiernikowe%2Bz%2Bjab%25C5%2582kami Ciasto piernikowe z jabłkami
Składniki
(Keksówka 20×8 cm)
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g zmielonych migdałów
70 g brązowego cukru
50 g miodu
75 ml mleka
75 g masła
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka przyprawy do piekarnika
1 średnie jabłko
ciasto%2Bpiernikowe%2Bz%2Bjab%25C5%2582kami Ciasto piernikowe z jabłkami
Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy do niego cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy masło odrobinę ostygnie, dodajemy miód i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy mleko i rozmącone jajko. Do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie łączymy je ze sobą.
Jabłko myjemy (nie obieramy), pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do niego przyprawę do piernika i dokładnie obtaczamy w niej jabłka.
Doprawione jabłka dokładamy do ciasta i mieszamy składniki. Małą keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką lub mąką wymieszaną z kakao. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka przez około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół.
Przepis na Thermomix
Jabłko myjemy (nie obieramy), pozbawiamy gniazd nasiennych i wkładamy do naczynia miksującego. Rozdrabniamy 3s/obr.4. Przekładamy do innego naczynia, posypujemy przyprawą do piernika i dokładnie obtaczamy w niej jabłka.

Do naczynia miksującego wkładamy masło oraz cukier i podgrzewamy 5min/90’C/obr.2. Studzimy masło do 50’C, dodajemy miód, mleko i rozmącone jajko. Mieszamy 20s/obr.4. Dokładamy suche składniki i ponownie mieszamy 30s/obr.4. Na końcu wrzucamy rozdrobnione jabłko i mieszamy je z ciastem za pomocą kopystki.

Małą keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką lub mąką wymieszaną z kakao. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka przez około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół.
Smacznego!
Inspiracją przepisu było Żytnie ciasto z jabłkami ze strony Moje Wypieki, przepis został przeze mnie zmieniony.

ciasto%2Bpiernikowe%2Bz%2Bjab%25C5%2582kami Ciasto piernikowe z jabłkami

(Visited 989 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *