Sernik z makiem i polewą czekoladową
Moją biblioteczkę ostatnio zasiliło kilka nowych pozycji. Powoli zaczynam je testować. Dziś sięgnęłam po książkę “Wysmakowane”, która jest pełna bardzo apetycznych fotografii. Ja tę książkę po prostu pożeram wzrokiem, a dziś upiekłam z niej sernik z makiem. Jeżeli tak jak ja lubicie połączenie sera i maku, to ten sernik na pewno przypadnie Wam do gustu. Odrobinę zmieniłam przepis, dodałam nieco cukru do spodu i zmieniłam polewę z lemon curd na czekoladową, bo akurat zabrakło mi cytrynowego kremu. Zapraszam na sernik z makiem i polewą czekoladową.
Na podpieczony i nieco wystudzony spód przelewamy masę makowo-serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Sernik pieczemy około 60-70 minut. Sernik ma prawo być luźny i lekko się trząść po upieczeniu. Zostawiamy go w uchylonym piekarniku na co najmniej 2-3 godziny do wystudzenia i stężenia.
Gdy sernik przestygnie przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej śmietankę oraz masło i mieszamy do powstania gładkiej masy. Smarujemy nią wierzch sernika i odstawiamy na chwilę do zastygnięcia.
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na spód i miksujemy 30s/obr.5, zagniatamy ciasto. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Podpiekamy go w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia.
Gdy sernik przestygnie przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do naczynia miksującego. Rozdrabniamy 5s/obr.7. Dokładamy śmietankę i masło i rozpuszczamy 4min/70’C/obr.2. Smarujemy niąwierzch sernika.